Det är alltid lite kluvet när det är dags att åka hem från sommarstugan så här i slutet av säsongen. Å ena sidan är det lite vemodigt att säsongen är över och det kommer ta ganska många månader innan det är dags att åka ut igen. Å andra sidan är ju säsongen just över och man kommer förmodligen inte få ut särskilt mycket av att vara här så länge till. Snart drar höststormarna igång och det kommer vara kallt, regnigt, blåsigt och mörkt att vara ute i skärgården – med andra ord inte särskilt gemytligt. Jag tror helt enkelt inte att jag kommer tycka det är särskilt skönt att vara i sommarstugan den kommande tiden.
Så det känns alltid lite vemodigt när det är dags att åka hem i slutet av säsongen. Samtidigt känns det någorlunda okej att få ett avslut för säsongen, att veta att nu är det definitivt över för i år och att jag har fått ut mesta möjliga av årets sommarsäsong. Nu tar en ny era vid i och med att hösten kommer och vi har annat att se fram emot. Jag har till och med börjat få reklam om kommande julbord, vilket blir nästa sak att se fram emot efter sommaren. Det känns lite konstigt att sitta i sommarstugan och fundera på julbord, men det blir liksom nästa anhalt i tillvaron på något vis.

Jag hade egentligen tänkt åka hem imorgon, men vardagen kallar imorgon och jag blev tvungen att åka hem en dag tidigare. Men det är inte mycket tid jag förlorar härute i och med att jag åker lite tidigare. För att suga lite extra på karamellen, tog jag beslutet att åka först vid femtiden från skäret och stanna på vägen för att äta middag. Idag har jag ingen tid att passa, så det gör ingenting att kvällen går åt till att sitta i bilen. Dessutom missar jag rusningstrafiken i Stockholm på så vis, vilket ju verkligen inte gör någonting. Annars brukar jag ha en tendens att hamna mitt i rusningen när jag ska hem från Söderhamn och resan genom stan kan ta lika lång tid som de resterande 25 milen.
Men idag kommer jag förhoppningsvis inte hamna i rusningen, utan bara kunna svischa igenom stan. Det är den stora nackdelen när man ska till och från Söderhamn, just att man måste genom stan – något som kan ta en evinnerlig tid om det blir vid “fel” tidpunkt. När jag skulle upp i måndags, blev det att jag åkte strax efter fyra från Bagarmossen och jag trodde att jag skulle hamna i massiva köer. Jag var beredd på att eventuellt vända tillbaka och istället åka upp tidigt tisdag morgon. Men trafiken flöt på oerhört bra och jag har nog aldrig varit med om att det gått så smidigt att åka genom stan den tiden en vardag som det gick just i måndags.

Det är alltid en hel del förberedelser när man ska ifrån stugan och man varit här ensam. Man ska diska undan, städa och – givetvis – packa ihop sina saker. När nu säsongen dessutom börjar lida mot sitt slut ska dessutom kyl, frys och matkällare plockas ur och den mat som finns kvar ska hem. Allt som allt tar det sin lilla tid och man får räkna med ett par timmar för att bli klar att komma iväg. Det tar dessutom sin lilla tid att packa ner i båten och att faktiskt också komma iväg när det väl är dags att åka.
Så det är något av en process innan man kommer iväg efter några dagar härute. Framförallt när man inte riktigt vill åka härifrån, utan gärna skulle vara kvar några dagar till. Det tar liksom emot att börja förbereda sig för att åka tillbaka till stan. Och när man nu inte kommer tillbaka förrän till våren, är det extra noga att få med sig allt så att ingenting blir kvar till nästa år. Så man får gå igenom alla rum för att säkerställa att ingenting glöms kvar.
När man sedan väl kommit iväg, har man några timmar på resande fot framför sig. Själva båtresan tar bara 15-20 minuter, men sedan ska packningen in i bilen och därefter är det cirka tre timmars bilkörning som gäller. Idag tar det förmodligen aningen längre tid med tanke på att det blir middagspaus på vägen.
Men trots allt ska det bli lite skönt att komma hem också, så är det ju alltid. Jag ser fram emot att kunna ta en dusch, att få gå på en riktig toalett – och inte minst att inte behöva gå varje gång jag ska gå på toaletten. Det ska helt enkelt bli skönt att komma hem till alla bekvämligheter som man har i stan. Det är just de kontrasterna man behöver ibland, för att uppskatta de bekvämligheter man har hemma.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d