Det gäller verkligen att vara om sig och kring sig när det kommer till somliga saker, inte minst när det gäller att vara prismedveten. Jag tycker själv att jag är väldigt prismedveten och jag brukar flitigt jämföra priser, inte minst när jag ska köpa någon lite dyrare vara eller tjänst. När jag för en tid sedan köpte ny dator, visste jag ungefär vad jag ville ha för dator både vad gällde fabrikat och prestanda. Och jag tyckte mig ha rätt bra koll på vilken prisklass jag var tvungen att lägga mig i. Men jag köpt definitivt inte första bösta dator jag hittade och som uppfyllde de krav jag hade, utan jämförde envist olika sidor och butiker innan jag väl bestämde mig för vilken butik skulle anlita.
Till sist hittade jag en butik, där just den dator jag ville ha var nedsatt i pris – och dessutom erbjöd man bäst köpevillkor. För det är inte bara priset som är avgörande, utan också vilka villkor man erbjuder. Det kan vara ångerrätt, avbetalningsmöjligheter, leveransvillkor och så vidare. Så det är inte helt enkelt att försöka vara medveten när man handlar och/eller anlitar olika företag. Bara för att man hittat en viss produkt som uppfyller de krav man har till ett bra pris, är det inte säkert att det är just där man ska handla. Sen beror det ju på hur man vill betala, om man till exempel vill handla på avbetalning – och givetvis hur man kan få hem varan. Man kanske inte kan skicka varan på ett sätt som passar just mig – och då får man betala lite mer hos ett företag som kan leverera just det man efterfrågar.

Igår kväll satt och jag och jämförde priser på hyrbilar inför sommaren – och det är minst sagt ett tidsfördriv som tar tid. Priset är givetvis avgörande, men sen beror det förstås på hur man kan ta sig till hyrbilsfirmans kontor för att hämta bilen, vilken typ av bilar som varje specifik firma erbjuder, om man kan få bilbarnstol vid behov – och så vidare, och så vidare. Det är en lång rad aspekter som åtminstone jag själv väger in när jag ska hyra bil. Till det ska tilläggas att olika hyrbilsfirmor har olika taxor och dessa kan variera över tid och beroende på veckodag eller hur lång tid man ska hyra bil. Så bara för att en hyrbilsfirma är billigare när du hyr vid ett givet tillfälle, är det inte säkert att samma ställe är billigast nästa gång.
Jag brukar jämföra alla större hyrbilsföretag varje gång jag ska hyra bil, inte minst när jag ska hyra för lite längre tid. Det kan då skilja tusenlappar i pris mellan olika företag och det lönar sig verkligen att jämföra. Ska jag bara hyra för någon enstaka dag, brukar jag inte bry mig lika mycket om priset, men just när det är längre perioder kan priset variera kraftigt och det lönar sig minst sagt att jämföra.

Vi som är lite äldre, minns ju hur det var innan internets intåg när man skulle jämföra priser. Då fick man snällt ringa runt till olika företag – efter att ha letat reda på dem i telefonkatalogen. Och telefonkatalogen – för er som är lite yngre – var en tjock bok som gavs ut en gång per år med telefonnummer till alla privatpersoner och företag. Där fick man snällt sitta och bläddra fram den person eller det företag man ville ha numret till. Fanns inte numret med eller inte stämde, då fick man ringa nummerupplysningen – en service som var svindyr att ringa till.
Idag kan man med lätthet gå in på de flesta företags hemsidor och få en prisuppgift på den vara eller tjänst man vill ha. Jag tror ärligt talat att internet är bland det bästa som har hänt oss konsumenter. Det har verkligen revolutionerat möjligheten att vara prismedveten. Framförallt när det kommer till att kunna välja mellan seriösa företag, som generellt är duktiga på att ha alla villkor pedagogiskt presenterade på hemsidan. Det är inte bara medvetenhet utifrån pris som blivit enklare, utan givetvis även möjligheten att välja bort oseriösa företag som blivit enklare. Så det är på flera punkter det blivit lättare att vara medveten när man handlar sedan internet kom. Med några enkla knapptryckningar kan man oftast med lätthet avgöra vilka företag som är seriösa eller ej – likväl vilka som har de bästa priserna. Och är man någorlunda prismedveten, är det lätt att avgöra vilka priser som är rimliga eller ej. Ett företag som erbjuder orimligt låga priser är förmodligen inte seriöst i alla bemärkelser.

Jag har själv som policy att inte anlita företag som jag vet erbjuder dåliga arbetsvillkor för sina anställda. Jag flyger till exempel inte med lågprisbolag som Ryanair och beställer inte mat via företag som Foodora. De gånger jag åker taxi, åker jag med fullprisbolag och inte med exempelvis Bolt. Jag har några gånger tittar på till exempel Bolt och kan förstå att det är frestande att anlita detta företag. Skulle jag ta taxi till mitt jobb hemifrån, är det en resa som skulle kosta 600-700 kronor – medan samma resa med Bolt kostar 250-300 kronor. Så jag förstår verkligen att man lockar många kunder på det viset, självklart har de bra priser. Men jag frågar mig också vilka villkor chaufförerna jobbar under för att man ska kunna hålla dessa priser? Precis som företag som exempelvis Foodora, som kan ta 39 kronor för att leverera varor hem till din dörr. Den del som chauffören får av det priset kan ju knappt täcka bensinkostnaderna – än mindre ge en skälig lön att leva på.
Jag pratade en gång med en taxichaufför på Taxi Stockholm, som är ett av de dyrare taxibolagen i Stockholm. Han berättade att om han jobbade 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan – då kunde han med lite tur få ut strax under 30.000 kronor i lön. Men det var riktigt bra, oftast hade han en lägre lön än så. Jag undrar hur många timmar i veckan en chaufför på Bolt måste jobba för samma lön?
Så visst har det blivit lättare att vara prismedveten, men det har också blivit lättare att sålla bort oseriösa företag genom internets intåg. Vet man att en taxiresa en viss sträcka borde kosta runt 500 kronor, kanske man drar öronen åt sig om ett företag tar 200 kronor för samma resa. Jag vill själv inte stödja ett företag som inte behandlar sina anställda väl. Och någonstans är det ju ofta de anställda som får betala priset för att ett företag håller nere på sina omkostnader. Liksom att kvaliteten givetvis också blir vad man betalar för. Jag åker i princip alltid Taxi Stockholm när jag åker taxi – och där är det hela, rena, fina bilar med trevliga chaufförer som kommer. Jag blir hälsad välkommen när jag sätter mig i bilen och får alltid ett trevligt bemötande av chauffören. Dessutom kör inte chauffören som en biltjuv genom stan heller.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: