Jag har en vag känsla av att så fort en person kan börja titulera sig “politiker”, tappar man i ungefär samma stund alla former av verklighetsförankring. Det finns givetvis olika grader även i helvetet, men i någon utsträckning tycks det tyvärr vara så.
Sen ingår det ju vissa politiska partiers partiprogram att vara verklighetsfrånvänd. Vissa partier tycks utmana varandra i ett elitlopp om vem som kan presentera en politik som är så långt ifrån verkligheten som man bara kan komma.
Jag kan göra listan över dessa partier väldigt lång, men just nu tänker jag fokusera på Moderaterna, som är en av mästarna när det kommer till verklighetsfrånvänd politik. Det senaste beslutet som faller in under den kategorin, är när politikerna i Stockholms stadshus beslutade om att börja ombilda hyresrätter i vissa Stockholmsområden till bostadsrätter.
Man kallar det hela “en möjlighet för de boende att göra en bostadskarriär”. Det man verkar glömma, är ju alla som inte kan eller vill bo i en bostadsrätt. För det är ju också ett faktum att grannsämjan påverkas vid en eventuell ombildning och några boende av olika anledningar inte köper sin lägenhet utan istället hyr av bostadsrättsföreningen. Liksom att bytesvärdet i en hyresrätt i en bostadsrättsförening är mycket sämre än om hyresvärden är ett “vanligt” bostadsbolag. Personligen skulle jag aldrig byta till mig en hyresrätt i en bostadsrättsförening.
Jag har verkligen ingenting emot bostadsrätt som boendeform, men det jag vänder mig emot är att man ombildar befintliga hyresrätter.

Den fastighet jag själv bor i, är en av dem som berörs av en eventuell ombildning. Vilket ju förstås skapar en del otrygghet i boendet, det går inte att komma ifrån.
Framförallt när det börjar florera en massa rykten om vad som händer om vi inte ombildar. Bland annat har det i sociala medier florerat rykten om att Stockholms stad planerat att sälja ut de fastigheter som inte ombildas till privata hyresvärdar. Något som ju känn om ren skrämselpropaganda från ombildningsförespråkare.
Lyckligtvis verkar det som att opinionen mot en ombildning generellt är väldigt utbredd i Bagarmossen – och även andra av de områden som berörs. Personligen har jag inte kunnat motstå frestelsen att skicka iväg ett par arga brev till kommunpolitikerna för att ventilera min ilska och oro kring beslutet.
Jag har faktiskt fått svar på båda breven och det verkar lyckligtvis som det inte är något annat än ett rykte när det kommer till att fastigheter ska säljas om de inte ombildas. Även om nu resten av breven går ut på vilken förmånlig möjlighet moderatpolitikerna tycker att en ombildning är. Man säger att man värnar om de boendes valfrihet – men jag, som absolut skulle få lån för en bostadsrätt, men som valt att bo i en hyresrätt har tydligen inte rätt till samma valfrihet.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: