Häromdagen blev det klart att det inte blir någon ombildning till bostadsrätter i vårat område för den här gången. Just debatten om ombildning brukar blossa upp med jämna mellanrum, när politikerna får för sig att man vill ha fler bostadsrätter i just Bagarmossen. Det är inte första gången, utan just vårat hus har berörts även tidigare gånger när politikerna i stadshuset får för sig att reformera bostadsmarknaden i Stockholm.
Nu kan vi blåsa faran över för den här gången, vilket är till stor glädje för de flesta av oss boende i kvarteret. Trots allt är det en majoritet som varit emot en ombildning, så för de flesta av oss är detta ett positivt besked. Jag tycker det känns skönt eftersom jag är emot att man ombildar befintliga hyresrätter – som det är brist på i Stockholm. Vill man prompt ha fler bostadsrätter i ett område, får man arbeta för att fler byggs istället. Inte rycka undan tryggheten för oss som själva gjort ett aktivt val att bo i just en hyresrätt. Jag föredrar hyresrätt, eftersom det är väldigt behändigt. Jag behöver inte bekymra mig om ifall något går sönder, utan behöver bara kontakta hyresvärden om något krånglar i lägenheten. Jag behöver inte låsa upp stora summor pengar i mitt boende och behöver inte ha en buffert på banken för att kunna betala för mig om till exempel spisen eller kylen går sönder. Sen är det förstås bra att ha en buffert i alla fall, men pengarna behöver inte gå till något som har med boendet att göra.

Det som också är skönt nu när det inte blir någon ombildning, är att vi kan återuppta letandet efter en större lägenhet. Nu vet vi vad vi har att byta med, något det var några månader sedan vi visste. Innan en köpestämma hållits, vet vi inte om det är en vanlig hyresrätt eller blivande bostadsrätt vi har att byta med. Men nu vet vi trots allt, även om det är fördelaktigare att ha en blivande bostadsrätt som bytesobjekt. Flytta kommer vi förmodligen att göra oavsett ombildning, men en förutsättning är att veta vilket objekt man har att erbjuda eventuella spekulanter. Nu har vi återigen kunnat formulera en bytesannons och givit oss ut i bostadsdjungeln igen.
Vi vill ha en större lägenhet, eftersom vi börjar tycka att vi vuxit ut vår tvåa, även om det är en stor sådan med sina 69 kvadratmeter. Men det vore skönt med extrarum att ha som gästrum och kontor. Så vi vill ha minst en rejäl trea inom tunnelbanenätet i Stockholm.
Men bostadsmarknaden i Stockholm är verkligen något av en djungel, det är inte helt lätt att hitta sitt drömboende med den konkurrens som det är om de lägenheter som kommer ut på marknaden. Jag har över 21 år i kommunala bostadskön och 16 år i den interna, lik förbaskat är det inte helt lätt att hitta något boende den vägen, Ibland ploppar intressanta lägenheter, men då är vi sällan ensamma om att tycka att de är intressanta. De riktigt attraktiva lägenheterna går oftast till personer som har bortåt 30-40 år i bostadskön.

Vi har i princip givit upp försöken att få lägenhet genom bostadskön, det börjat kännas ganska kört. Istället lägger vi energin på att försöka byta bort vår lägenhet. Vi har inget emot att bli kvar i Bagarmossen om vi hittar en lägenhet som vi tycker om. Dock har vi insett hur bortskämda vi är med nuvarande läge. Vi har cirka 150 meter till centrum och tunnelbana, 10 minuters promenad till Nackareservatet med badsjö och vackra promenadvägar. Det är en stor lägenhet med en mänsklig hyra med tanke på standard, läge och storlek. Någonstans får vi nog inse att vi kanske måste tumma på vissa saker för att få den lägenhet vi vill ha – framförallt hyran är något man får tumma på rätt rejält. Att vi får gå upp i hyra är självklart, eftersom vi vill bo större än vad vi gör idag. Och vi vill inte ha längre avstånd till stan än vad vi har idag, utan snarare tvärtom – eller åtminstone likvärdigt avstånd som idag.

Men det är någonstans också kul att titta efter lägenhet, det tänker jag inte neka till. På något vis är det ett sätt att drömma sig bort, att hitta lite olika typer av boenden och med tiden kanske omvärdera vad det är man faktiskt vill ha. Vi har varit i delar av Stockholm som vi tidigare inte tänkt oss att vi vill bo i, men som efter en lägenhetsvisning hamnar på listan över önskade stadsdelar att bo i.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: