Vår fastighet har den senaste tiden hotats av ombildning till bostadsrätt, något som politikerna i stadshuset drev igenom för något drygt halvår sedan. Det är inte första gången vi hotats av ombildning, utan det har dragits igång processer även tidigare under alla de år jag bott i Bagarmossen. Jag har varit emot en eventuell ombildning, det är inget som gynnar någon egentligen och är knappast en bra medicin för att komma tillrätta med bostadsbristen som trots allt råder i Stockholms län. Det som behövs är nya bostäder, inte minst hyresrätter med rimliga hyror – men ombildning gynnar möjligen bara dem som har råd att köpa och/eller möjlighet att få de lån som krävs.
Politikerna säger att man vill kom tillrätta med segregationen genom att ombilda befintliga hyresrätter till bostadsrätter i vissa områden. Det är dock ett argument som jag köper först den dag man beslutar att ombilda bostadsrätter till hyresrätter med mänskliga hyror i stadsdelar som Östermalm och Vasastan.

Men i dagarna så har jag nåtts av det glädjande beskedet att det inte funnits tillräckligt med intresse för en ombildning bland de boende i kvarteret. Det är helt enkelt inte tillräckligt många som röstat för en ombildning. Reglerna har sagt att minst hälften måste vara för en ombildning för att det ska bli en köpestämma. Sedan ska minst två tredjedelar binda sig till ett köp i samband med köpestämmen. Och det är någonstans på den vägen som det visat sig att det inte finns tillräckligt stort intresse för en ombildning. Något som jag tycker är väldigt glädjande, det är något som måste firas på ett eller annat sätt.
Jag har inget emot bostadsrätter som boendeform, det jag vänder mig emot är att man ombildar befintliga hyresrätter. Det man glömmer är att vi är många som aktivt valt att bo i hyresrätt och att det är den boendeform man vill ha av en eller annan anledning. Vi tjänar båda helt okej och skull förmodligen inte har några större problem att få lån för att köpa en bostad. Men hyresrätt är den bostadsform som passar oss bäst och vi har inga planer på att byta boendeform inom överskådlig tid.
Sen har vi en fantastisk hyresvärd, som verkligen gör att man blir extra svag för att för att fortsätta hyra och inte köpa sitt boende. Det är en service som inte är av denna världen, man blir bra bemött och hyresvärden fixar och donar på ett sätt jag inte varit med om i något annat boende.

Dock har vi börjat titta efter en ny lägenhet eftersom vi vill ha en större bostad, vi känner att vi börjat växa ur vår tvåa – trots att den är ganska stor med sina 69 kvadratmeter. Vi vill gärna ha en rejäl trea eller möjligen en fyra. Nu under ombildningsprocessen har sökandet efter ny bostad legat lite i träda eftersom i inte vetat ifall vi har en blivande bostadsrätt eller en vanlig hyresrätt att byta med. Men nu kan återuppta letandet efter en större lägenhet, när vi vet att vi har en vanlig hyresrätt att kunna byta med.
Vi har kommit i kontakt med en hyresrätt i samma hus som vi redan bor i, men som har en trea på 89 kvadratmeter som hon vill byta bort. Och eftersom vi inte har något emot att vara kvar i samma område, ska vi nu styra upp med lägenhetsvisning av vandras lägenheter och se om intresset för ett byte kvarstår. Man vet ju aldrig hur det känns förrän man tittat på en lägenhet och känt in hur atmosfären i lägenheten känns.
Vi har insett att vi är ganska bortskämda med den lägenhet vi har i dagsläget. Den är stor för att vara en tvåa, vi har kvällssol på balkongen och bara 150 meter till Bagarmossens centrum och tunnelbana. Allt klaffar; vi har butiker, kommunikationer och service inom räckhåll och stora ytor att röra oss på. Och till det en mänsklig hyra, vi betalar ganska exakt 7000 kronor i månaden för vår lägenhet. Vi har insett att risken är rätt stor att vi får tumma på något av alla fördelar som vårat nuvarande boende har. Men blir det ett byte med lägenheten i samma hus som oss, då kommer vi inte behöva tumma på någonting utan har kvar alla fördelar.
Sen är det väl inte så att man längtar efter allt arbete som en flytt innebär, allra minst flyttstädningen och allt bärande. Vi har dock insett att det inte behöver bli särskilt dyrt att ta in en flyttfirma som packar, bär och städar. Det enda vi i det läget skulle behöva göra själva är att packa upp. Så det lutar förmodligen åt att vi faktiskt tar in en flyttfirma som gör grovjobbet vid en flytt.

Så jag är väldigt nöjd med att det inte blir någon ombildning. Den enda fördelen med en ombildning hade varit att vore enklare att byta bort en blivande bostadsrätt än en “vanlig” hyresrätt. Vi hade med lätthet kunnat byta bort vår tvåa mot en fin lägenhet inne i city. Så inget ont som inte har något gott med sig. Så hade en ombildning blivit av, hade vi med största sannolikhet valt att byta bort lägenheten och helt enkelt flyttat. Att hyra av bostadsrättsföreningen – som man alltid har möjlighet att göra vid en ombildning – var inget alternativ, det var vi rörande överens om. Så hade vi inte hittat någon lägenhet att byta till, hade vi förmodligen valt att köpa istället, om än under vild protest.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d