Vaccinationerna är full gång i Sverige och Europa och man har börjat med dem som behöver det mest. Känns verkligen som ett stort steg i rätt riktning för att kunna återgå till en normal tillvaro så snart som möjligt. Man har redan sett en svag minskning i smittspridningen, sen tänker jag själv låta det vara osagt som det har med vaccinationerna att göra.
Själv står jag kvar vid mitt beslut att vaccinera mig och väntar tålmodigt på att det ska bli min tur. Jag är egentligen inte jätteorolig för att bli sjuk, men trots allt verkar det vara en alltför nyckfull sjukdom för att ta risken att inte vaccinera sig. Man har hört om alltför många som varit relativt unga och friska, men som drabbats väldigt hård av Covid19. Vissa har blivit långtidssjuka och fått vara hemma i månader. Andra har hamnat på IVA i flera veckor och haft en tuff väg tillbaka till en normal tillvaro.
Inte minst vill jag dra mitt strå till stacken för att minska smittspridningen och att vi som samhälle ska kunna återgå till det normala så snart som det bara är möjligt. För även om risken är liten att jag blir svårt sjuk – förmodligen får jag “bara” en förkylning om jag skulle drabbas – så kan jag fortfarande smitta andra och på så vis hjälpa smittspridningen på traven. Kan jag undvika det, vill jag gärna göra det.

I ärlighetens namn har jag svårt att förstå dem som väljer att inte vaccinera sig, framförallt de som är i olika riskgrupper. Visserligen har vaccinet tagits fram snabbt som sjutton och visst att det finns risk för biverkningar. Men biverkningar finns det för den allra största majoriteteten av läkemedel och det är oftast relativt få som drabbas av allvarligare biverkningar. Jag har en stor tillit till dem som tagit fram vaccinet och att man inte skulle släppt det om det vore alltför osäkert.
Jag erkänner att jag inte brukat vaccinera mig mot de årliga influenserna. Men det har med helt andra saker att göra. Som att dödligheten och smittspridningen inte varit lika stor – och att en vanlig influensa inte är lika nyckfull som covid. Jag riskerar inte hamna på sjukhus av vanlig influensa, jag riskerar inte veckor av rehabilitering för att komma tillbaka till livet igen.
Man får alltid väga fördelar mot nackdelar när man ska ta ett beslut – och i det här fallet tycker jag att fördelarna med ett vaccin väger upp nackdelarna.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: