För ett drygt år sedan bytte jag vårdcentral, efter att under flera år tillhört den lokala vårdcentralen, Din Vårdcentral Bagarmossen. Det var ett ganska enkelt beslut, eftersom väntetiden för att få läkartid ibland kan vara flera veckor, liksom att jag fått ett ganska otrevligt bemötande vid mitt sista besök där. Att vänta bortåt en dryg månad på en läkartid – som varit fallet några gånger – är oftast inte realistiskt. I sådana fall förstår jag folk som åker till akuten “lite i onödan” eller kontaktar vårdtjänster som KRY – som ju blir avsevärt dyrare för regionerna. Söker man vård vill man ha lite kortare väntetider än någon månad, annars riskerar ju ofta ens tillstånd att förvärras avsevärt.
Nu tillhör jag en vårdcentral inne i stan och har fått ett helt annat bemötande. Man jobbar mycket mer med digitala lösningar och man kan även med hyfsat kort varsel bli uppringd av eller få ett elektroniskt möte med en läkare. Med andra ord nyttjar man på ett fantastiskt sätt de tekniska möjligheter som finns idag.

Jag, som många med mig, har några gånger nyttjat vårdtjänster som till exempel KRY – och känner det nästan som en revolution för vården. Det är ju ett sätt att ge vård som är helt fantastiskt. Väntetiden är oftast bara någon timme och sedan får man träffa en läkare via länk i sin egen hemmiljö. Och ganska många saker kan man trots allt få hjälp med via ett elektroniskt möte.
Väl utbyggt, skulle ju detta kunna korta vårdköerna till vårdcentralerna ganska rejält. Tänk om alla patienter fick ett första läkarbesök via länk för en första bedömning! Kan man sedan inte hjälpa patienten den vägen, får man fysiskt komma till vårdcentralen. I min värld skulle det vara oerhört mycket mer effektivt än att alla ska komma fysiskt till vårdcentralen oavsett vilken krämpa det är man lider av. Och då kan de som verkligen behöver ett fysiskt möte kunna få det mycket fortare.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d