Två dygn på fastlandet har förflutit och vi är nu tillbaka ute i skärgården igen. Tanken var egentligen att åka tillbaka till stugan redan igår, men vädret hade andra planer för oss. Ibland samarbetar inte vädret, utan ställer till det rejält i planeringen. Som när det igår drog in ett kraftigt regnoväder med rejäla vindar över stora delar av Sverige. Då vill man helst inte ge sig ut på sjön i en liten fritidsbåt om man inte absolut måste.
Jag har blivit lite försiktigare med åren när det kommer vilket väder jag ger mig ut på sjön i. Båten vi har är visserligen relativt stor och stabil för att vara en fritidsbåt och det ska blåsa tämligen rejält för att det ska vara en påtaglig fara att ge sig ut. Men det finns ju också andra riskfaktorer, som att man får maskinhaveri i hårt väder – då är man inte fullt så kaxig längre. Det är helt enkelt en onödig risk att ge sig ut i hårt väder om man inte absolut måste, det är min bestämda uppfattning.
Det har varit ett antal gånger som man blivit rejält överraskad av hårt väder och några gånger har det varit riktigt obehagligt. Så är det ju till sjöss ibland, man har inte samma tillgång till teknisk utrustning som yrkessjöfarten har och man får istället bedöma vädret innan man ger sig ut genom vad man kan se och höra. Vilket inte alltid är helt lätt; det kan vara tämligen lugnt iland, medan det är desto värre väder ute på lite öppnare vatten. Desto lättare är det på ön där stugan ligger att bedöma vädret, eftersom man mer eller mindre är omgiven av öppet hav, man behöver liksom inte överraskas av hårt väder under resans gång.
Jag har däremot överraskats av dimma ett par gånger, vilket också är rätt läskigt – bra mycket läskigare än man kan tro. Man tappar snabbt orienteringen och lokalsinnet när man omges av tjock dimma och i bästa fall ser några meter framför sig. Har man inte tämligen avancerad navigationsutrustning ombord är det nästintill omöjligt att ta sig fram – eller åtminstone att komma rätt. Många av de billiga varianter av GPS:er som säljs idag har för stor felmarginal i positioneringen för att de ska kunna användas för “finnavigering” inomskärs. De kan visa fel på flera meter, vilket kan ge förödande konsekvenser vid till exempel nedsatt sikt.

Jaja, nu är vi i alla fall på plats och blir kvar en dryg vecka innan de är dags att bege sig hemåt och börja jobba igen. Semestern går alltid alldeles för fort och det känns konstigt att det nu bara är en dryg vecka kvar innan plikten kallar igen. Dock kommer jag få något av en mjukstart och börjar till exempel med att jobba två pass innan jag går på min första långledighet. Sen har jag en hel vecka ledigt i månadsskiftet augusti/september, då jag förmodligen åker ut till stugan igen några dagar. Så ledigheterna är inte över bara för att semestern är över.
Är det något jag kommer att sakna med mitt gamla jobb, när jag byter anställning i september, så är det långledigheterna. Att jobba fyra till fem dagar för att sedan vara ledig fyra till fem dagar är guld värt på många vis, inte minst sommartid. Och för mig som pluggar och driver företag vid sidan om min anställning, så är det även under resten av året en stor fördel. Men jag kommer har lite liknande schema även på nya jobbet, så det kommer nog bli bra även där.

Nu har jag i alla fall i lugn och ro kunnat ordna med alla måsten som följer i att man blir av med en mobiltelefon. Som till exempel ordna ett nytt BankID. Man blir ju oerhört handikappad numera när man blir av med en mobiltelefon, med tanke på hur mycket man har lagrat på telefonen – liksom saker som till exempel BankID. Plötsligt kom jag ju inte åt min internetbank, redovisningstjänsten för min firma – och så vidare. Jag kunde inte ens göra en skadeanmälan på min förlorade telefon utan ett BankID.
Nu har jag ordnat ett nytt BankID idag och förstås gjort en skadeanmälan på telefonen som föll i vattnet i lördags. Och givetvis köpte jag en ny telefon det första jag gjorde när jag kom iland från stugan i måndags. Jag hann i princip bara hem för att lämna bilen och bära upp bagaget i lägenheten innan det bar av in till stan för inhandla en ny mobil. Det blev inte riktigt den modell jag först hade klurat på att faktiskt köpa, men det blev andrahandsvalet – en Samsung Galaxy S23 ultra. Och hittills är jag supernöjd med mitt köp, vilket jag tror att jag kommer förbli.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: