Mars månad 2022 har verkligen visat sig från sin bästa sida hittills. Strålande solsken och tämligen höga temperaturer somliga dagar, åtminstone här i Stockholm. Jag har insett vilket ljusinsläpp det är i vår nya lägenhet och vad ljust det blir när solen är framme. Vi bor i en hörnlägenhet och har solinsläpp i princip hela dagen genom något av lägenhetens fönster. Jag undrar hur det kommer att bli till sommaren, om det kommer bli varmt i lägenheten när man har sol så pass många timmar varje dag. Förra lägenheten hade också relativt bra solinsläpp på dagarna – och där kunde det bli rätt varmt sommartid. Nu bor vi högre upp i huset och solen blir inte lika skymd av kringliggande hus och träd, så det blir fler soltimmar in i lägenheten. Redan nu har vi emellanåt haft balkongdörren öppen för att vädra vissa dagar, så ska verkligen bli intressant att se hur det blir till sommaren.

Vår termometer häromdagen. Foto: Tobias Lindqvist

Jag har nu haft några mer eller mindre internetfria dagar, vilket faktiskt varit rätt skönt. Det har egentligen inte varit ett aktivt val, utan det har helt enkelt bara blivit så. Vi har lagt några av de sista handgreppen på inredningen av nya lägenheten och börjar mer eller mindre betrakta oss som på plats i vår nya bostad. Det är några enstaka tavlor som ska upp, men i övrigt är det allra mest på plats.
Det känns skönt att ha kopplat port den uppkopplade tillvaron litegrann och ägna sig åt annat, även om det inte direkt varit ett aktivt val från början. För min egen del är det ganska mycket tid som ägnas åt datorn och sociala medier, så det är nog bara bra att ta en paus emellanåt. Man behöver trots allt inte vara uppkopplat precis hela tiden.
Sen har jag inte varit totalt frånkopplad från omvärlden, utan det är ”bara” datorn jag inte varit i närheten av på några dagar. Jag har fortfarande hållit viss koll på vad som skett via telefonen.

Idag funderar jag nästan på hur man faktiskt klarade sig innan internets intåg i vår tillvaro. Jag tillhör dem som skulle ha svårt att se en tillvaro utan dator, smart telefon och internetuppkoppling. Jag tillhör nog en av de sista generationerna som minns hur det var med fast telefon (som du bara kunde svara i om de befann dig i ditt hem) utan persondator och inga streamingtjänster oavsett det gäller musik eller film och TV-serier.
Numera är man så van vid att ständigt vara uppkopplad och nåbar att tiden innan vår uppkopplade tillvaro känns som rena rama stenåldern. Personligen skulle jag ha väldigt svårt att återgå till en tillvaro utan min dator och smarta telefon.
Jag minns när de första modernare mobiltelefonerna kom, vad imponerad man var över ”allt” som gick att göra med dem. Och då kunde man inte göra en bråkdel av vad som är möjligt med dagens telefoner. Idag gör man ju så otroligt mycket mer än bara prata och skickade SMS till varandra med telefonerna. Det där med appar av olika slag fanns ju överhuvudtaget inte i telefonerna för 20 år sedan, då var det ren och skör kommunikation man skötte via mobilen och ingenting annat. Till skillnad från idag, då man gör alltifrån att betala parkering till att lyssna på musik och se på film. Det hade man nog inte trott när de första telefonerna kom för några decennier sen.

egentligen tror jag man mår bra av att faktiskt försöka hålla nere lite på sin skärmtid med jämna mellanrum – och inte bara tjata på våra barn att göra detsamma. Jag har till och med kommit på mig själv att kolla telefonen för att se vilket väder det är ute, snarare än att ta den enklare lösningen och titta ut genom fönstret. Nästintill skrattretande, eller hur?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: