I och med att vi inte har bil, åker vi allt som oftast kollektivt dit vi ska. Vi bor inom tunnelbanan och relativt nära stan (med stockholmska mått mätt), så det är sällan ett problem. Snarare skulle det nio gånger av tio vara krångligare att åka bil, med tanke på att man måste leta parkeringsplats och liknande. Sen är trafiken i Stockholm ett jäkla gissel med köer och tät trafik. Ska man någonstans i rusningstrafik är bil oftast inte ett alternativ överhuvudtaget.
Men jag har inget emot att åka kollektivt, snarare tvärtom. Jag kan däremot tycka att det är riktigt skönt och avkopplande, även om jag åker mitt i rusningen. Jag går knappt hemifrån utan headset och mobiltelefon så att jag kan lyssna på musik när jag åker någonstans. När jag åker kollektivt, sluter jag oftast in mig i en liten bubbla och stänger av omgivningen. Jag kan tycka att det är riktigt skönt att åka buss eller tunnelbana med lite musik i öronen och låta någon annan köra mig dit jag ska.

I Stockholm är ju sträckorna emellanåt ganska långa och det är inte ovanligt att det kan ta runt en timme att ta sig dit man ska, även om det är inom stan. Är man ovan vid dessa sträckor, kan det säkert upplevas som jobbigt att det tar tid att röra sig kollektivt när man ska någonstans. Men man vänjer sig och hittar vägar att handskas med det. Mitt knep är att lyssna på musik eller radio när jag åker kollektivt. Efter att bott i Stockholm i dryga 20 år, är jag rätt van vid de avstånd som det faktiskt är här. Man lär sig att planera efter vilka restider som råder och man hittar egna knep för att få tiden att gå. Man ser ständigt folk som läser, lyssnar på något i hörlurar eller har med sig handarbeten i den stockholmska kollektivtrafiken.

Sen har det blivit så mycket enklare att resa kollektivt i Stockholm om man jämför med hur det var när jag flyttade hit strax innan millennieskiftet. Även om jag bott här i så många år, så hittar jag inte överallt och måste ofta kolla i reseplaneraren hur jag ska åka om jag ska till visst ställe. När jag flyttade hit, fanns inga smarta telefoner med appar där man kolla hur man ska åka. Då ringde man SL:s kundtjänst och berättade mellan vilka hållplatser man ville resa, så kollade de manuellt i olika tidtabeller och kom med förslag på hur man skulle ta sig fram.
Idag har kan man kolla direkt i appen eller hemsidan och direkt få upp förslag på resväg på skärmen. Och vet man inte vilken hållplats som är närmast, går det bra att söka på vilka gatuadresser man ska resa mellan. Och appen utvecklas hela tiden, numera får man till och med upp vilken uppgång från tunnelbanan man ska välja för att komma så när en anslutande busshållplats som möjligt. Just att veta vilken uppgång man ska ta är ibland inte helt lätt. För er som aldrig tagit er fram i Stockholm, kan tilläggas att det kan finnas fyra till fem uppgångar från en tunnelbanestation och har man aldrig varit på just den platsen, är det inte helt lätt att veta vilken uppgång man ska välja.

Bor man så pass nära stan som vi gör, finns oftast ingen anledning att skaffa bil. Det blir bara en massa pengar som man slänger ut i onödan. De gånger som det av någon anledning inte funkar att åka kollektivt, brukar vi hyra bil eller ta taxi. Vi kan visserligen lägga ut ganska stora summor per år på hyrbilar och taxiresor, men räknar man på vad det skulle kosta att äga en lite nyare bil så går vi nog ungefär plus/minus noll. Och då slipper vi bekymren med att äga en bil som ska underhållas och betalas varje månad.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: