Senaste dagarna har det kommit en strid ström av olika hantverkare här hemma. Det har fixats i köket och badrummet framförallt med olika saker, som ska piffa upp lägenheten på olika sätt. Vissa jobb har gått ganska fort, medan andra har dragit ut lite på tiden. Och jag blir lika obekväm varje gång någon är hemma och grejar med något i lägenheten. Inte för att en främmande person är i lägenheten, utan snarare för att jag själv inte vet vart jag ska ta vägen.
Jag vill inte stå lutad över personen ifråga och ge intrycket av att jag lägger mig i vederbörandes jobb eller kontrollerar att hen gör det hen ska. Samtidigt vill man ju finnas tillgänglig ifall några frågetecken dyker upp och inte upplevas som nonchalant kring att/hur jobbet utförs.
Framförallt när det är något som går hyfsat fort att göra, blir jag lite extra obekväm. Det är liksom inte riktigt läge att sätta sig och pyssla med något annat medan hantverkaren gör sitt jobb, samtidigt vill jag inte hänga kring hantverkaren och ge intrycket av att jag lägger mig i. När det är arbeten som tar lite längre tid, hoppas jag att jag upplevs som en bra “arbetsledare”. Jag sätter mig och pysslar med annat och finns tillgänglig om några frågetecken dyker upp. Sätter jag på kaffe till mig själv, erbjuder jag alltid hantverkarna kaffe också.
Under de gångna veckorna har vi haft mycket folk här hemma som utfört olika typer av arbete. Det har varit flyttgubbar som utfört själva flytten, städare som tagit sig an flyttstädningen, rörmokare som ordnat stopp i avloppet och bytt blandare, elektriker som lagat eluttag och det ena med det sjunde. Vi har därför sett till att till exempel ha läsk i kylen som vi sedan bjudit på om arbetet dragit ut på tiden. Vi har bunkrat med kaffe och rent allmänt sett till att de som arbetat hos oss hållit vätske- och koffeinnivåerna på rätt nivå.

Jag hoppas i alla fall att sådant uppskattats av dem som varit här och jobbat under den senaste tiden. Må så vara att inte alla tänker i samma banor som jag när man har hantverkare (eller annan yrkeskategori som utför arbete hemma hos andra människor) hemma – men hade jag varit hantverkare, hade jag nog uppskattat ett sådant bemötande.
Men det går fortfarande inte att komma ifrån att jag känner mig aningen tafatt och handfallen när jag har folk hemma som ska utföra olika typen av arbeten. Just vad gäller vissa punkter, vet jag inte själv vad jag skulle föredra om jag var hemma hos någon och utförde arbeten. Jag hade nog inte velat ha någon som hela tiden stod över axeln på mig och kollade vad jag gjorde, men jag skulle samtidigt vilja ha vederbörande tillgänglig ifall några frågetecken dyker upp. Men gränsdragningen är hårfin. Ska personen uppehålla sig i samma rum? Ska personen pyssla med annat i ett annat rum? Är det okej att man helt lämnar lägenheten för en stund? Ja, ni förstår säkert vad jag menar…
Jag vet liksom inte riktigt vart jag ska ta vägen när jag har folk här som ska utföra något arbete. Oftast låter jag vederbörande göra sitt jobb utan jag nödvändigtvis ens är i samma rum. Jag pysslar med annat någon annanstans i lägenheten och låter vederbörande hojta om det är något man undrar över. Om det är rätt eller fel finns det säkerligen flera svar på.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Haha ja sådär kände jag med då vi fick köksgolvet och allt där till som sockar osv omgjort här hemma, kände mig väldigt i vägen, men tror inte de känner så på samma vis

Kommentera

%d bloggare gillar detta: