Så är det slutligen bara vardagsrummet kvar att tapetsera och det börjar bli riktigt snyggt i lägenheten. Målaren har jobbat på bra och nu är som sagt allt rum utom vardagsrummet klara. Jag har nästan glömt vilka tapeter vi valt för varje rum, men blev påmind när tapeterna väl kom på plats. Och det är sådan skillnad i lägenheten mot tidigare, när allt bara var vitt. Nu är det lite färg och mönster på väggarna och det känns plötsligt mycket hemtrevligare här hemma. Det enda rum som har lite ljusare – nästan vita – tapeter är vardagsrummet. Men det är istället väldigt mönstrade tapeter, så det blir ändå en helt annan känsla i rummet.
Helgen har ägnats åt så smått börja flytta tillbaka möbler och hänga upp saker på väggarna. Det har varit intensivt och lite svettigt i sommarvärmen, men det har varit värt besväret. Nu är det mesta på plats igen, vilket känns jätteskönt. Målaren verkar räkna med att bli klar imorgon och efter det kan vi börja nyttja vardagsrummet som vanligt igen. Det känns som att vi har fått en helt ny lägenhet och det har faktiskt varit värt besväret att flytta runt möbler och tavlor för att skapa plats åt målaren.
Men jag märker att jag inte är van vid att vara uppe tidigt på morgnarna längre. Under hela veckan har jag varit uppe vid sex för att släppa in målaren när han kommit vid åttatiden. Så det har blivit tidigt i säng om kvällarna för att orka stiga upp när väckarklockan ringt. Samtidigt har det varit bra att vara uppe i tid varje dag, för jag har fått mycket gjort varje dag. Många dagar har jag varit hemma och pysslat, men har även passat på att åka in till stan, träna och en del annat när ändå tiden har funnits.

Men det ska faktiskt bli skönt när allt är klart och alla grejer är på plats igen. Man tröttnar snabbt på att bo i en lägenhet där det råder någon form av kontrollerat flyttkaos. Vi går i sicksack bland alla möbler och det ligger tavlor, prydnadssaker och prylar precis överallt. Jag är ganska mån om att ha ordning och reda omkring mig och gillar inte riktigt när det råder kaos i lägenheten. Alla som någon gång flyttat eller haft hantverkare hemma för att tapetsera eller lägga nya golv vet vilken typ av kaos det är jag talar om.
Det testar verkligen ens tålamod att flytta runt alla grejer, stapla, pussla och pilla för att göra plats för målaren och hans arbete. Och sedan ska allt tillbaka när tapeterna väl är på plats, så det är en hel del arbete för att få upp lite tapeter på väggarna. Det är i alla fall skönt att vi varit lediga båda två i helgen och kunnat greja med att återställa de färdigtapetserade rummen så långt det har gått. Vissa möbler från vardagsrummet är fortfarande utspridda i övriga rum, men det har ändå gått att faktiskt möblera och sätta upp tavlor. Sakta men säkert börjar lägenheten återigen kännas som ett hem och inte ett bombnedslag. Och dessutom ett hemtrevligare hem än innan tapetseringen.

Sen är jag så imponerad av professionella målare, som så exakt kan få till tapeterna på väggarna. Både vad gäller mått och passning av mönster. Det är många skrymslen och vrår i den här lägenheten, där tapeterna måste beskäras för att passa överallt. Men det har inte hindrat målaren, utan tapeterna har åkt upp överallt ändå. Jag kan villigt erkänna att det inte blivit lika snyggt om jag hade satt upp tapeterna.
Men så har jag också – nästan bokstavligen – tummen mitt i handen. Jag skulle överhuvudtaget inte våga ge mig på att tapetsera en hel lägenhet, så det är tur att finns hantverkare man kan anlita för sådant. Det känns som att vi haft folk springande här hemma sedan dag ett när vi flyttade in. Till en början var det många saker vi felanmälde till Stockholmshem, som fick springa här var och varannan dag för att åtgärda saker. Sen har vi haft hantverkare här som fixat med ny diskbänk, nytt kakel i köket och en del andra saker som behövt åtgärdas. Och nu har vi haft målare här i en veckas tid för att få upp nya tapeter. Så det känns som att man börjar bli ganska rutinerad när det gäller att ha folk springande i lägenheten i tid och otid. Men nu ska det förhoppningsvis inte vara så hemskt mycket mer som behöver fixas, utan vi ska inte behöva besvära Stockholmshem med fler felanmälningar om inget oförutsett inträffar. Och det känns faktiskt rätt skönt att lägenheten nu är i sådant skick att vi faktiskt inte behöver åtgärda en massa saker. Med tapeterna på plats kommer det kännas fulländat på något vis! 😀

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Åh så kul med omtapetserat. Jag minns i min förra lägenhet där jag gjorde om allt eftersom åren gick. Jag bodde där i 14 år, så för varje år som var okej att göra något så passade jag på. Nu bor jag i en ny lägenhet och här är det nytt med det mesta, tycker om det också. Men skulle helst vilja ha tapet i ett av sovrummen. Nu är det målat men ja man kan inte få allt.

Kommentera

%d