Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) har sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt boende i Stockholm rapporterar flera medier. Anledningen är att han uppgett att han är folkbokförd på en adress som ligger mer än fem mil från riksdagen och därmed har rätt till en övernattningsbostad. Hellman är skriven på en stuga i Vänersborg. Men enligt SVT har stugan trasiga fönster, hål i väggen och sedan 2019 har kommunen underkänt avloppet och förbjudit det från att användas. Därmed kan han inte använda toaletten, diska eller duscha i huset. (Källa: DN)
För ett antal år sedan var det en rad moderata riksdagsledamöter som blev påkomna med folkbokföra hemma hos sina föräldrar, i sommarstugor och lador för att kunna mjölka staten på pengar i form av bidrag. Och nu har alltså ytterligare en politiker blivit påkommen med att göra exakt samma sak. Det känns verkligen som att det inte finns någon som helst kontroll på var riksdagsledamöterna faktiskt är folkbokförda i grunden. Det känns ju som att riksdagsförvaltningen ändå borde ha någon form av kontrollmekanism för att i möjligaste mån undvika fusk. Men kontrollen verkar vara mer eller mindre obefintlig, eftersom det ständigt verkar vara media som lyckas snoka rätt på det här uppgifterna.
Så det är väl trots allt tur att media finns och kan avslöja de folkvalda som fuskar till sig bidrag av olika slag. Hellman själv menar att han bor i huset 20 till 30 procent av året. Dels har han utedass, dels använder han toaletten i grannens lada, säger han. Och eftersom han bara sover där ibland, behöver han int diska. Men personal som arbetar i den aktuella ladan känner dock inte igen riksdagsmannen.

Är det bara jag som tycker att det sticker i ögonen när någon som redan är högavlönad fuskar för att lura till sig ytterligare pengar i olika bidrag? Borde det inte finnas någon form av kontroll från riksdagsförvaltningens sida för att undvika fusk?
Själv tror jag inte ett dugg på Hellmans förklaring. Och om han bara bor där en knapp tredjedel av året, varför ska han då vara folkbokförd där? Då finns det ändå bättre ställen att folkbokföra sig på. Det är som att jag skulle folkbokföra mig i min sommarstuga i det yttersta av skärgården, där det bara går att vara några få månader om året när isen inte ligger tjock och hindrar oss från att åka dit. Och där dessutom inte finns rinnande vatten och bara utedass. Ja, ni förstår liknelsen – det är lika absurt.

Jag har bara ett enda budskap till dessa fuskande politiker! Jag stör mig inte ett dugg på en tiggare sittande utanför min närbutik, även om det är djupt tragiskt. Däremot stör jag mig på en riksdagsledamot med en årsinkomst på 860.000 kronor, som folkbokför sig i ett ruckel för att kunna mjölka staten på bidrag.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1 2
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: