Förr tillbaka hade jag ett helt okej lokalsinne, ofta räckte det jag gick eller åkte en sträcka en eller ett par gånger och sedan hittade jag direkt nästa gång jag skulle ta mig samma sträcka. Jag hade aldrig några problem att lära känna nya platser och kunde snabbt röra mig rätt fritt efter bara ett litet tag. Även i större områden, jag minns när jag flyttade till London som 20-åring och snabbt lärde mig känna denna mångmiljonstad relativt bra. Självklart hittade jag inte överallt, det är nästan en omöjlighet i en så pass stor stad (om du inte ska köra taxi vill säga och helt enkelt måste känna stan som din egen ficka).
Under några år jobbade jag på Posten och hade inga problem att snabbt lära mig nya rundor för brevbärarturer eller paketutkörning. Gick jag jag dubbelt ett par gånger med en kollega, kunde jag sedan på egen hand köra rundan som om jag aldrig gjort något annat. Även om det var i helt nya kvarter där jag knappt varit innan. Ibland tänker jag att jag måste varit drömrekryten för Posten eftersom jag oftast inte behövde särskilt mycket till upplärning för nya rundor. Ganska snart kunde jag flertalet av de olika rundorna och fick ofta hoppa runt mellan olika distrikt när den ordinarie brevbäraren eller chauffören var sjuk.

Men med åldern har lokalsinnet blivit allt sämre. Numera har jag jättesvårt att lära mig hitta på nya ställen. Jag har bott i Stockholm sedan 1999, men måste erkänna att jag hittar oförskämt dåligt och det är väldigt ofta telefonens GPS plockas fram för att man ska hitta till en viss adress. Jag vet inte om dagens teknik kanske också inverkar på lokalsinnet? Man behöver inte längre vara lika observant på sin omgivning och lära sig hitta när man ständigt har en GPS tillhands i fickan. Hjälpen finns så nära tillhands hela tiden att man kanske omedvetet låter bli att memorera sina omgivningar när man kommer till nya ställen. Hittar man inte, är det så lätt att ta fram mobilen och gå efter GPS:en.

Men mycket blir ju sämre med åren. Jag har på senare tid märkt av att det är blivit allt viktigare att skriva upp saker för att jag ska komma ihåg dem. Koder, datum, adresser, telefonnummer – ja, det allra mesta skrivas ner innan jag glömmer det. Minnet är inte så bra som det en gång varit helt enkelt. Och kanske kan det påverka även lokalsinnet genom att det blir svårare att memorera sina omgivningar och komma ihåg hur man har rört sig några timmar eller dagar tidigare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: