Så har den första kommunen i Stockholmsregionen infört tiggeriförbud. Lidingö kommun har nu – föga förvånande – med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen röstat igenom ett tiggeriförbud på ön.
– Tiggeri är ingen väg ur fattigdom och många Lidingöbor känner sig otrygga, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande till Dagens Nyheter.
Han må ha rätt i att tiggeri inte är en väg ut ur fattigdom, jag kan faktiskt ge honom rätt där. Men att därifrån ta steget till ett förbud är rätt drastiskt. Grundproblemet är snarare att det finns människor inte ser någon annan lösning för sin försörjning än att tigga ihop pengar. Kombinerar man det problemet med att det finns länder som Bulgarien och Rumänien där man systematiskt diskriminerar stora grupper människor, då är tiggeriet naturligtvis enda utvägen för somliga. Det är inte en optimal lösning, men det är heller inte det grundproblem som ska bekämpas. Moderaterna tillhör väl de partier som är de största EU-förespråkarna – och borde väl då kanske inse vilken möjlighet EU ger att faktiskt kunna sätta press på länder som Rumänien och Bulgarien för att ta bättre hand om sina invånare, så att de slipper hamna i svår fattigdom.
Sen finns det givetvis exempel på “ursprungssvenskar” (ursäkta ordvalet, men hittar inget bättre) som tigger – och där har givetvis det svenska samhället misslyckats. Så självklart finns det saker det svenska samhället kan – och måste – göra bättre för att ingen ska hamna i situationen att behöva tigga. Men tiggeriet är fortfarande inte grundproblemet som man måste göra något åt. Oavsett tiggarens nationalitet är grundproblemet att en människa inte finner någon annan lösning än att tigga. Att då kriminalisera en människas kanske enda väg till någon form av försörjning är inte värdigt. Det finns knappast någon tiggare som sätter sig på en kall gata med en mugg i handen för att tigga ihop några kronor på frivillig basis (åtminstone är den kategorin tiggare en försvinnande liten minoritet). När du väl tar steget att börja tigga, har du säkerligen tömt ut alla andra möjligheter till försörjning sedan länge och är tillräckligt desperat att få ihop pengar för att faktiskt tycka att det är ett alternativ.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: