Jag växte upp med kassettband och LP-skivor, egentligen ett ganska opraktiskt sätt att lyssna på musik. På helgerna satt man klistrad vid radion för att spela in sina favoritlåtar från Svensktoppen och Trackslistan på kassettband. Och dessa kassettband trasslade sig emellanåt, så fick man sitta med en penna och försöka reda ut trasslet. Ni som var med på den tiden vet precis vad jag pratar om – och ni som inte var det, lämna en kommentar så ska jag förklara närmare! 😂
När LP-skivorna spelades, fick man inte dansa eller leka för vilt – för då hoppade armen på grammofonen och det kunde bli hack i skivan. Eller – ännu värre – grammofonen kunde gå sönder! Så det gick inte att spela grammofonskivor på de vildaste festerna, i alla fall inte om man var rädd om sina skivor.
Så kom CD-skivorna på 90-talet, vilket man ju tyckte revolutionerade musiklyssnandet. Inte minst när började kunna köpa CD-växlare som möjliggjorde att lägga i flera skivor samtidigt i CD-spelaren. Plötsligt kunde man ha slumpmässig uppspelning från flera skivor, vilket ju var helt fenomenalt. Och man kunde dansa vilt till musiken utan att riskera hack i skivan, vilket i sig var rena drömmen.
När sedan hemdatorerna möjliggjorde att man kunde bränna egna CD-skivor blev det hela ännu roligare. Själv lade jag in alla mina CD-skivor på datorn och kunde på så vis dels spela musik på datorn men också bränna egna CS-skivor, som blev perfekta presenter till födelsedagar och jul. Eller varför inte partyblandningar till festen?

Idag är det något helt annat och man lyssnar nästan uteslutande digitalt på musik, via tjänster som Spotify och liknande. Det gör jag med, inte minst när jag inte är hemma. Jag går knappt hemifrån utan telefon och hörlurar så att jag kan lyssna på musik på till exempel tunnelbanan eller bussen. Som de flesta andra har jag fixat en lösning så att det går att spela musik från Spotify via stereon, vilket ger ett klart bättre ljud än om man spelar på datorn.
Jag har med tiden gjort ett antal spellistor att ha som bakgrundsmusik, festmix, träningsmusik och så vidare. Så som jag misstänker att många gör idag.

Men någonstans är det ändå så, att är jag hemma, föredrar jag att spela musik på CD-skivor snarare än att koppla in datorn på stereon och spela Spotify. Jag har en CD-växlare och kan lägga in fem skivor på en gång och väljer sedan oftast slumpmässig uppspelning. När en artist jag gillar kommer ut med något nytt, köper jag i princip alltid skivan och har vid det här laget en ganska gedigen skivsamling. På så vis kan jag lättare väljare mer exakt vad jag vill lyssna på utan att behöva lägga ner tid på att göra en ny spellista.
Jag själv är sådan som oftast har musik på i bakgrunden medan jag gör annat. Det är sällan jag sitter och specifikt lyssnar på musik när jag är hemma, utan musiken får utgöra ett bakgrundsljud medan jag gör annat. Och jag väljer musik efter humör och vad jag ska göra, därav blir det mer komplicerat om man ska lyssna på musik via Spotify. Åtminstone om ni frågar mig. Kanske är jag lite gammalmodig som fortfarande insisterar på att spela CD-skivor, men jag tycker oftast att det är mycket behändigare.
Så jag kör på min 20 år gamla stereo, som fortfarande funkar hur bra som helst. Ljudet är tillräckligt bra, jag är inte den som är särskilt petig när det kommer till ljudkvalitet. Sen ska det givetvis inte låta förskräckligt, men det är en helt annan sak.

LP-skivorna är ju på väg tillbaka sedan ett bra tag. Jag kan inte påstå att jag har särskilt många LP-skivor själv, vi snackar väl ett 20-tal. Rent generellt tycker jag det är ganska opraktiskt med LP-skivor, framförallt när man lyssnar på musik på det sätt jag gör. Jag har inte lust att gå och vända på skivan efter fem, sex låtar – för att sedan byta skiva efter lika många låtar till. Det är en sak om man sitter ner och aktivt lyssnar på musiken – och dessutom har en riktigt bra grammofon. Men jag har inte för vana att sitta ner och lyssna på musik på det sättet. Så jag nöjer mig med den bättre begagnade grammofon jag har liksom mina 20-tal LP-skivor.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d