Ju äldre jag blivit, ju mer har jag kommit på mig själv med att bli alltmer kräsen med saker och ting. Kanske inte så mycket när det kommer till mat, men när det kommer till mycket annat. Inte minst till de vanor jag lagt mig till med genom åren. Som snusare väljer jag med omsorg vilket snus jag köper, det funkar inte med vilken sort som helst. Jag var mycket mer ombytlig med cigaretter på den tiden jag rökte, även om jag föredrog vissa märken och som jag allt som oftast köpte. Jag köper oftast lite dyrare snus och inte något billigt krafs. Det ska gärna vara smaksatt snus och jag har en favorit, som smakar rökig whisky.
Detsamma gäller när det kommer till vin, jag har svårt för billigare vinsorter utan köper sällan viner som ligger under prislappar på 90 kronor per flaska. Vad gäller öl har jag vissa sorter jag i princip alltid köper, som har kommit till bli mina favoriter. Jag kan dricka andra märken i de lägen jag blir bjuden, men det är väldigt sällan jag avviker från de märken jag tycker om när jag köper själv.

Men som kräsnast har jag blivit när det kommer till kaffe. Inte bara när det kommer till märke, utan även hur kaffet ska vara tillagat. Hemma är det alltid Zoëgas som gäller och jag vet exakt hur jag ska mäta upp kaffe och vatten för att få den styrka jag vill ha på kaffet. Är det något jag har svårt att dricka om det är tillagat på “fel” sätt, så är det faktiskt just kaffe. Oftast är kaffe för svagt och smaklöst när det inte görs på “mitt” sätt, med andra ord är jag en stor förespråkare av starkt kaffe. Jag har oftast svårt att dricka kaffe även på caféer, eftersom man oftast även där gör kaffet för svagt. Istället brukar jag oftast beställa cappuccino, espresso eller liknande, eftersom det är starkare. Den enda caffe latte jag tycker är riktigt god, är den som serveras i fiket på Kulturhuset i Stockholm. Den har väldigt mycket kaffesmak, exakt i min smak för en “kaffedrink”. Annars har just latte en tendens att vara alldeles för mesig för min smak.
Då har jag ändå ingen utbildning som barista eller på annat vis varit inom kaffebranschen rent yrkesmässigt, där man kan tänka sig att man lär sig mycket om kaffe och kanske därmed blir lite kräsen. Jag har helt enkelt bara blivit petig med åren och märkt att jag väljer bort kaffe om det inte är – enligt mig – korrekt tillagat. Jag kör på “säkra kort” och beställer hellre cappuccino eller espresso istället för att riskera att bli besviken om jag beställer en vanlig kaffe.
Och det skulle väldigt mycket till innan jag väljer ett annat kaffemärke när jag väljer kaffe i matbutiken. Då ska jag verkligen veta att det är gott, helst testat kaffet flera gånger innan jag köper det. Annars håller jag mig till den nischade Zoëgassort som jag köpt de senaste åren.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: