De gångna två åren har varit dyra för oss, milt uttryckt. 2021 pluggade jag under våren och hade inte mycket till inkomst, sedan var jag – formellt sett – arbetslös en månad innan jag började jobba igen. Sen jobbade jag ungefär ett halvår, hann precis få en fast anställning på mitt nya jobb, så hittade man de där förbannade cellförändringarna i nacken. Detta gjorde att jag var sjukskriven under en stor del av 2022, först på heltid och sedan på deltid. Jag var åter i heltid först i november förra året. Under min sjukskrivning hann vi flytta, något som är groteskt dyrt – det tror jag alla som någon gång flyttat kan skriva under på. Framförallt om man som vi dels anlitade flytt- och städfirma, men också flyttade in i en lägenhet som var väldigt sliten och behövde en hel del kärlek innan den var fullt beboelig.
Vi har med andra ord inte haft två heltidslöner under en ganska stor del av de två senaste åren. Till det har vi haft utgifter långt över det normala i och med flytten, som kostat oss åtskilliga tusenlappar. Detta har gjort ganska stora hål i plånboken och ätit upp stora delar av våra besparingar. Så nu har vi bestämt oss för att leva på ramarna ett tag framöver för att få ordning på ekonomin. Vi åtar oss den övertid som erbjuds och försöker att leva så billigt som det bara går. Det gäller att hitta extrapriser och jämföra priser så mycket det bara går – vilket inte är helt lätt i tider då det mesta blir dyrare och dyrare.

Någon gång ibland brukar jag ha en genomgång av ekonomin och försöka titta igenom de utgifter jag har. Där ingår att lägga om lån, jämföra abonnemang, jämföra försäkringar och så vidare. En total genomlysning med andra ord – och nu har jag gjort just en sådan genomlysning för att se vad jag kan spara in på. Det hela började när jag för ett par veckor sedan sa upp våra streamingtjänster, som vi praktiskt taget inte nyttjar längre. Och sen har jag fortsatt att lägga om ekonomin successivt under den gångna tiden. Jag har lyckats förhandla om räntan på ett lån, sagt upp prenumerationer och en hel del annat.
Sådant här borde alla faktiskt göra med jämna mellanrum. Jag gör det kanske med 2-3 års mellanrum, men man kan göra det både oftare och mer sällan. Efter den genomgång jag själv nu gjort, kommer jag spara in någonstans runt 1500-2000 kronor i månaden, vilket ju inte är fy skam. Med tanke på vad man kan spara in, så är det ju trots allt vettigt att faktiskt ha lite koll på ekonomin emellanåt och gå igenom om man faktiskt behöver allt man betalar för varje månad.

Nu ska jag även vara noggrannare med att stoppa undan pengar varje månad och faktiskt inte plocka så mycket därifrån som jag gjort på sistone. Jag har ett sparkonto där jag sätter in pengar varje månad, men ofta blir det ju att man tar därifrån dagarna innan lön. Nu ska jag försöka låta bli det så långt det går. Det gäller att liksom försöka bygga upp ett sparkapital igen, de besparingar jag haft är mer eller mindre borta numera efter alla utgifter liksom studier och sjukskrivning. Det är lätt plocka därifrån när inkomsten är ovanligt låg, som den ju är under en sjukskrivning eller när man pluggar. Och vissa månader har jag helt enkelt varit så illa tvungen att ta av besparingarna för att helt enkelt klara mig.
Men nu ska ekonomin tillbaka till det normala igen och vi ska se till att bygga upp ett nytt sparkapital. Det är ju ingenting som görs över en natt, men med tiden kommer ekonomin att vara tillbaka på det normala igen.

Vissa saker vi väl dra ner på eller åtminstone se över kostnaderna för under en tid framöver. Som till exempel hämtmat, hyrbilar och taxiresor. Vi sparar en hel del pengar på att inte ha bil, men samtidigt blir det en hel del taxiåkande och hyrbilar de gånger det helt enkelt inte funkar utan bil. Vi kommer förmodligen till viss del fortsätta med hyrbilar och taxi, men se över vilka bolag vi anlitar. Jag hyr i normalfallet på Sixt, eftersom jag har ett företagsavtal där genom min firma. Men nu är vi nog så illa tvungna att ibland hyra på lågprisställen för att helt enkelt alls ha råd att hyra bil. Det blir förmodligen lite sämre kvalitet på de bilar vi hyr, men det må vara hänt.
Sen är det inget fel på hemlagad mat – och vi är faktiskt duktiga på att laga mat hemma och göra matlådor som vi tar med till jobbet. Det är ytterst sällan någon av oss köper lunch ute när vi jobbar, även om det händer vid något enstaka tillfälle. Däremot blir det desto oftare hämtmat till middag från någon av restaurangerna i Bagarmossen. Och det är väl kanske på den punkten vi får bli lite duktigare och ännu oftare laga mat hemma.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: