Det händer inte mycket när man är på semester i sommarstugan. Tiden masar sig fram i behagligt mak och dagarna kretsar kring det elementära behoven. Man lägger sig och sover när man är trött och sover tills man är utvilad, däremellan äter man när man är hungrig och det går stora mängder kaffe varje dag. I vanliga fall brukar vi samsas om stugan och dela upp sommaren mellan oss så att de som är på plats kan få stugan för sig själv. Men i år har det krockat lite och vi är ett stort sällskap i stugan. Det har på sitt vis sin charm och inte minst är det kul att ha syskonbarnen på plats här ute. Det är full fart på barnen och de leker från morgon till kväll. Jag minns så väl hur det var när jag själv var liten och var ute i stugan. Man lekte verkligen all vaken tid och var bara hemma för att äta och sova. Det var något helt annat än när man var hemma i stan, där man visserligen lekte men inte alls på samma sätt som i stugan. Dagarna liksom försvann i myller av bad, båtåkning och lek – och det nästan oavsett väder.
Nu som vuxen känner jag mig så fantastiskt avslappnad när jag är här. Jag sover som en stock om nätterna och är i princip inte ens uppe och kissar – något som jag normalt är en till två gånger per natt när jag är hemma. Här ute vaknar mellan åtta och nio på morgnarna och känner mig helt utsövd. Å andra sidan somnar vi i skaplig tid om kvällarna, så man får sina åtta till nio timmars sömn per natt ändå. Det gör att jag frångått min vana att inte äta lunch, något jag i princip aldrig gör annat än när jag jobbar dagpass. Men är man vaken vid halv nio och äter frukost, är det svårt att stå sig till middagen vid sex, sju tiden.

Sen kommer jag inte ifrån vissa saker som har med firman att göra. Jag måste hålla viss koll på mejl och telefon liksom hålla koll på att de fakturor jag skickat betalas i tid. Och det sistnämnda behöver man verkligen lägga en hel del tid på som företagare – mycket mer än jag trodde innan jag startade min firma. Jag skickar stora mängder påminnelser varje månad – och har haft flera ärenden hos Kronofogden genom tidens gång. Att jag tar ärendet till Kronofogden brukar vara mindre poppis, men jag vet inte vad riktigt vad jag i övrigt kan göra när fakturorna inte betalas trots påminnelser.
Men sådant måste jag pyssla med även under semestern, det kommer jag liksom inte riktigt ifrån. Fast jag tycker firman är så pass rolig att hålla på med, så det gör mig inte så mycket att jag inte kan vara helt ledig heller under semestern. Jag tycker det är helt okej att trots vistelsen i stugan sitta en stund här och där vid datorn och syssla med min lilla firma. Det allra tyngsta lasset får redovisningsbyrån dra, som sköter hela min bokföring med momsredovisning, deklaration och bokslut. Jag gick igenom mina kvitton innan semestern och skickade in dem till redovisningsbyrån och när jag kommer hem ska jag redovisa de kostnader som uppstått under semestern.
Just när det kommer till kvittona, brukar jag vara slarvig med att redovisa allteftersom jag får in kvitton utan ofta sitter jag med allt de sista dagarna innan varje kvartalsskifte. Jag ska försöka bli bättre på att allteftersom kunna redovisa när kostnader uppstår istället för att sitta i timmar de sista dagarna innan deadline.

Ibland brukar jag längta hem när jag varit ett tag på skäret, det brukar vara skönt att komma hem till bekvämligheter som dusch, toalett och allt annat man tar förgivet i vardagen. Men just i år har det inte blivit så många vistelser härute, så jag har inte hunnit börja sakna bekvämligheterna hemma. Istället känner jag alltmer att jag skulle vilja vara kvar, att jag gärna skippar att åka hem. Ibland saknar jag att ha ett jobb där jag i större utsträckning kan jobba hemifrån och kan välja själv var jag sitter och jobbar. Men jag har genom åren inte haft så många sådana tjänster, utan får finna mig i att vara på plats när jag jobbar istället.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: