Jag har redan lagt om väldigt mycket av mina vanor för att nå målet att gå ner i vikt. Jag har minskat på mängden mat jag äter, tar mindre och färre portioner och det har gjort att jag gått ner mina första kilon. Sedan har jag tagit steget att ta bort allt onödigt socker, som godis, läsk och fikabröd. Och jag gick ner några kilon till, totalt har jag i skrivande stund gått ner knappt fem kilo.
Men jag vill verkligen bli av med det midjemått jag har och hoppas på att det ska kunna gå lite fortare än det gör redan nu. Otålig som jag är, vill jag helst att saker och ting ska gå så fort som möjligt. Sen har jag väl trots allt insikten att sådant här inte är gjort i en handvändning, utan att det faktiskt tar tid att gå ner i vikt. Men man kan göra mer eller mindre för att påskynda processen.
Och nu har jag bestämt att ta nästa steg för att faktiskt – förhoppningsvis – gå ner i vikt lite snabbare. Från och med nu blir det nolltolerans mot alkohol också, alltså inte bara socker. Jag har inte satt något slutdatum för att vara helnykterist, men åtminstone en månad ska jag hålla upp är väl tanken. Märker jag sedan av en bra effekt, är det inte omöjligt att jag fortsätter hålla mig ifrån även alkoholen.
Jag är ju på gott och ont väldigt svag för öl, något som ju innehåller ganska många kalorier. Så att ta sin fredagsöl är väl inte det bästa för midjemåttet direkt – framförallt inte om man vill gå ner i vikt.
Jag har väldigt svårt för just den där detaljen att vara måttlig med saker och ting. Jag kan inte bara ta en eller två godisbitar och sen vara nöjd, utan så länge det finns godis äter jag också av det. Lite detsamma gäller tyvärr öl också. Det är inte så att jag dricker mig jättefull varje gång jag tar en öl, men jag har svårt att hålla det till en eller två och sedan hålla mig till det. Utan oftast blir det lite mer än så…

Man kan tycka att det är lite taskig tajming att lägga av med alkohol mitt i sommaren, med alla uteserveringar, picknicks, annalkande midsommarfirande, semester och allt. Men det går alltid att hitta ursäkter till att skjuta upp ett alkoholstopp, oavsett årstid. Till hösten har vi ruskiga höstkvällar då man längtar efter rödvin, advent då man vill dricka glögg och nyår då man gärna tar lite champagne. Så man får bara ta tjuren vid hornen helt enkelt och införa ett stopp trots taskig tajming i vissa bemärkelser.
Och det kommer verkligen vara no exceptions som gäller, det funkar inte för mig att göra undantag här och där – då kommer jag successivt börja rucka på reglerna alltmer och till sist falla tillbaka i gamla vanor igen. Så både vad gäller alkohol och onödigt socker är det från och med nu total nolltolerans emot.
Jag har haft perioder förr då jag låtit bli alkohol, men inte samtidigt som jag låtit bli socker. I normala fall har man kunnat hitta vissa saker som fått ersätta att ta en öl eller ett glas vin. Man har kunnat ta alkoholfri cider, alkoholfri öl och så vidare. Men i och med sockret går cidern bort den här gången och eftersom det är kalorierna jag vill undvika blir det ingen alkoholfri öl heller. Så det får bli vatten helt enkelt, oavsett veckodag. Inte så kul alla gånger kanske, men vad gör man inte för att gå ner i vikt så fort som möjligt?

Jag märkte faktiskt en stor skillnad när jag kom tillbaka till jobbet häromdagen och drog på mig uniformen. Jag var faktiskt tvungen att justera bältet, eftersom det annars fick för sig att glida ner över rumpan. Och det var verkligen ett gott tecken på att jag börjar nå dit jag vill. När et börjar märkas på kläderna att de blir större i förhållande till kropp och midjemått, då börjar det visa sig att man faktiskt når resultat. Mitt mål är förstås att en dag kunna beställa ny uniform i några storlekar mindre modell.
Nackdelen om man går ner rejält i vikt, är att det kan bli en dyr affär. Jag kommer förmodligen behöva byta ut hela min garderob om midjemåttet minskar “för mycket”. Men det är väl smällar man får ta helt enkelt…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: