År 2021 får jag skatta mig lycklig som inte tog en sen semester, så som jag oftast brukar göra i vanliga fall. Juni har hittills varit den vädermässigt bästa månaden denna sommar. Okej, även juli har varit rätt fin, men augusti har varit skandalöst usel om man ser till vädret. Här i Stockholm känns det som att hösten redan kommit, med allt regnande, blåst och låga temperaturer. Jag brukar ha för vana att gå i kortärmat och shorts en bit in i september (varmblodad, som jag är), men nu i augusti har jag somliga dagar faktiskt övervägt såväl långbyxor som att ha en tunn jacka på mig.
På senare år har jag märkt av att jag blir allt känsligare för vädrets påverkan på måendet. Långvarigt ruskväder med regn och mörker är inget som gynnar någons välmående – och det är också just här som jag själv känner av ett sämre mående när vädret inte visar sig från sin bästa sida. De senaste två höstarna har varit minst sagt själsdödande när det kommer till väderleken; grått, regn, dimma och bara några få timmars solsken.

I normala fall brukar jag tycka om hösten med den höga, klara luften, höstfärgerna och det bleka solljuset. Men som höstarna varit de senaste åren, har det inte varit särskilt vackra höstar – snarare tvärtom. Och jag har alltmer förstått de människor som lider av höstdepressioner. Många mår bokstavligen väldigt dåligt när hösten kommer och går in i djupa depressioner när höstrusket drar in. Jag har inte drabbats särskilt mycket förr tillbaka, även om jag till också går in i depressioner, men det ha aldrig varit knutet till höstvädret. Med undantag för de senaste åren.
Och man vill inte att hösten börjar redan i augusti, det är på tok för tidigt. Det är fortfarande en sommarmånad och jag vill verkligen kunna njuta av sensommaren, som i normala fall brukar vara den allra mest vädersäkra månaden att ha sin sommarsemester. Jag brukar oftast lägga min semester i augusti och har i princip aldrig varit missnöjd med vädret. Snarare tvärtom. Även i år tycks jag ha dragit vinstlotten när det kommer till val av semestermånad, trots att jag la “semestern” i juni i år. Formellt sett var jag arbetslös några veckor mellan min förra anställning och den nuvarande och valde att leva en månad på besparingar för att få några veckor ledigt under sommarmånaderna.
Jag var lite skeptisk till en början till att vara ledig i juni, men med facit i hand var det ett bra val. Augusti har varit förvånansvärt dålig vädermässigt och det skulle ha känts trist att vara ledig nu istället. Så det blev i slutändan något av en vinstlott att förlägga sin semester i juni just i år.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: