2 portioner

INGREDIENSER

Sesamrostade morötter

1 msk sesamfrön
500 gram morötter
salt
olja
1 tsk flytande honung

Kimchi

½ tumme ingefära
1 spetskål
2 vitlöksklyftor
1 msk ketchup
1 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk sambal oelek
2 krm salt

Korean burger

250 gram nötfärs
1 msk ströbröd
1 msk vatten
½ tsk salt
1 tsk sambal oelek
½ msk tomatpuré
2 krm malen svartpeppar
olja

Dressing

1 msk sesamfrön
½ tumme ingefära
½ msk ketchup
1 msk tomatpuré
½ msk flytande honung
½ msk kinesisk soja

Till servering

2 hamburgerbröd
1 bananschalottenlök

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Sesamrostade morötter: Klyfta morötter och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda med lite salt. Ringla över lite neutral olja och honung. Rosta högt upp i ugnen cirka 14 minuter.
  3. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta alla sesamfrön cirka två minuter, rör så att det inte bränner. Lägg över på ett fat och spara pannan. Skala och finriv all ingefära, lägg undan hälften till kimchin och hälften till dressingen.
  4. Kimchi: Strimla spetskål och lägg i en bunke. Blanda med pressad vitlök, hälften av den rivna ingefäran, ketchup, tomatpuré, vitvinsvinäger, sambal oelek och salt. Minska på mängden sambal oelek om du önskar mindre hetta.
  5. Korean burger: Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med ströbröd, vatten, salt, sambal oelek, tomatpuré och malen kryddpeppar. Forma till två burgare. Hetta upp lite neutral olja i den använda stekpannan. Stek burgarna cirka fem minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72°C).
  6. Dressing: Lägg hälften av de rostade sesamfröna i en liten skål. Blanda med ketchup, tomatpuré, honung, kinesisk soja och resten av den rivna ingefäran.
  7. Rosta hamburgerbröd i en het, torr stekpanna. Skiva bananschalottenlök tunt. Blanda de rostade morötterna med resten av de rostade sesamfröna.
  8. Fyll varma hamburgerbröd med korean burger, dressing, lök och kimchi. Servera med sesamrostade morötter.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: