Jag vet inte hur många gånger jag bytt jobb genom åren, men det har blivit ett antal gånger. Det har inte berott på att jag blivit uppsagd, utan jag har själv velat röra på mig med jämna mellanrum och på det viset utvecklas i min yrkesroll. Jag har inte ron att stanna kvar på samma arbetsplats år in och år ut, utan tror att det är nyttigt att emellanåt röra på sig.
Ibland har jag varit väldigt aktiv i mitt arbetssökande och sökt väldig många jobb på kort tid, andra perioder har jag legat lågt och inte alls sökt särskilt många jobb alls. Allt beroende på situation. Men är det något som har genomsyrat mitt arbetssökande genom åren, så är det att jag nog aldrig fått ett jobb genom Arbetsförmedlingens försorg. Och så har det varit i alla år sedan jag kom ut på arbetsmarknaden för 25 år sedan. De få och korta perioder jag gått arbetslös har jag lydigt skrivit in mig hos Arbetsförmedlingen för att på så vis ha rätt till A-kassa, men jag har aldrig upplevt att jag genom denna myndighet faktiskt fått något jobb. De jobb jag fått har jag hittat genom egna kontakter och – på senare år – genom att söka på nätet och gå in på olika arbetsgivares hemsidor. När jag började jobba var internet knappt uppfunnet än, men på senare år har jobbsökandet blivit avsevärt lättare än på 90-talet – det går helt enkelt inte att komma ifrån.

När jag kollar platsbanken på Arbetsförmedlingen, finns det i princip två kategorier av jobb. Antingen är det väldigt kvalificerade arbeten som jag inte har tillstymmelse till en chans att få, eller – det allra vanligaste – jobb som jag både är överkvalificerad för och helt enkelt inte vill ha. Det är lokalvårdare, diskare, servitörer, kassapersonal och kundtjänstmedarbetare – men väldigt få jobb som jag ens kan tänka mig att söka.
Så jag har helt gett upp att hitta jobb genom Arbetsförmedlingen, det finns inte minst idag så otroligt mycket bättre kanaler att hitta jobb genom än att förlita sig på statliga myndigheter. Jag vet inte om jag håller med om Arbetsförmedlingen ska konkurrensutsättas, såsom högerpartierna tycker. Men visst behövs en förändring för att ge en bättre hjälp för arbetssökande. Alla har kanske inte möjlighet eller kunskap för att söka jobb på det sätt som många av oss andra gör.

Själv har jag långa listor av bokmärken i webbläsaren till arbetsgivare där jag kan tänka mig att jobba. Sen går jag med jämna mellanrum in på de olika hemsidorna och kollar om det finns lediga jobb jag kan söka. Och det är jobb som jag inte hittar hos Arbetsförmedlingen, många arbetsgivare tycks överhuvudtaget inte annonsera om lediga tjänster den vägen. Så det gäller att vara om sig och kring sig när man söker jobb, så har det alltid varit. Innan internet använde jag gula sidorna i telefonkatalogen för att hitta företag jag kunde tänka mig att jobba hos, det var liksom den tidens motsvarighet till Google för att hitta potentiella arbetsgivare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: