Det har verkligen svängt när det kommer till att tänka miljö- och klimatsmart. Jag minns hur det var på 80-talet och en bit på 90-talet, då var det “muppar” som tänkte miljösmart och som ville handla närodlat och närproducerat. Det där med second hand var inte särskilt inne, utan det var oftast personer med dålig ekonomi som handlade begagnat. Istället skulle den stora massan bara handla nytt och konsumera så mycket som möjligt. Det var inte tal om några bilpooler, utan skulle man ha bil var det äga som gällde – bortsett från att möjligen hyra en bil emellanåt om man valde att inte äga sin bil. Och den tidens bilar var inte i närheten av lika miljövänliga som dagens moderna bilar. Det flesta bilar drog en liter och uppåt per mil, till och med lite mindre bilar.
Att flyget står för en stor del av de totala utsläppen var nog inte ens på 80-talet någon nyhet, men det var aldrig frågan om att man kände någon flygskam när man åkte på en årliga utlandssemestern. Flyga ingick liksom i vardagen, det var inte något som var särskilt konstigt på något sätt. Sen har säkerligen våra resvanor ändrats en del sedan 80-talet. Då åkte man till Mallorca och Kanarieöarna, medan vi idag vallfärdar längre sträckor som till Thailand och Maldiverna för att solbada under den årliga semestern.
Men det där med att vara miljö- och klimatmedveten har verkligen blivit en innegrej från att det förr tillbaka bara var “miljömuppar” som tänkte på miljön i någon större utsträckning. Idag får man nästan konstiga blickar om man inte har något miljötänk. Man förväntas liksom sopsortera, åka så lite bil som möjligt och välja tåget framför flyget om det går.
Hemma hos oss är vi nog trots allt ganska duktiga på det där med miljötänk och vi gör vad vi kan för att vara klimatsmarta. Vi har ingen bil, utan hyr de gånger vi faktiskt inte klarar logistiken utan bil. Vi sorterar sopor och sorterar ut matrester som sedan blir biogas till bussar. Och vi gör vad vi kan för att undvika matsvinn; blir det rester gör vi matlådor att ta med till jobbet, vi försöker att inte handla mer än vi gör av med och det är verkligen ytterst sällan som faktiskt slänger mat. Och behöver vi nya heminredningsdetaljer hemma börjar vi i princip alltid kolla på second hand och försöker hitta begagnat i första hand snarare än att köpa nytt. Självklart köper vi nytt ibland, men inte varje gång vi behöver köpa något till hemmet.
Däremot handlar vi inte kläder på second hand, utan där blir det nytt de gånger vi behöver nya kläder. För min egen del har jag väldigt svårt för tanken att köpa kläder som någon annan har använt, det känns på något vis ofräscht – fråga mig inte varför jag tycker så, för det kan jag inte riktigt svara på. Men just kläder vill jag ska vara oanvända när jag köper dem – och då inte bara underkläder, utan alla kläder. Men även här försöker jag tänka på vad jag faktiskt behöver och att inte handla kläder i onödan. Och de kläder jag byter ut försöker jag se till att de kommer till användning istället för att bara slänga dem. Ibland lämnar jag till någon av tiggarna som brukar sitta här i Bagarmossen, eller så lämnar jag till någon klädinsamling. Men det är ytterst sällan jag slänger fullt användbara kläder, utan på något vis försöker jag se till att de kommer till användning.
Däremot sitter det långt inne att låta bli kött helt och hållet, som det ju ofta pratas om är det mest miljövänliga. Dock försöker vi hålla nere lite på köttkonsumtionen och istället äta vegetariskt. Man diskutera det moraliska dilemmat i det oändliga, men vi är lite för svaga för olika kötträtter för att helt och hållet vilja avstå från kött. Däremot finns det en hel del god vegetarisk mat, så det är inga problem att hålla nere lite på köttkonsumtionen. Inte minst sedan vi började med färdig matkasse som kommer med jämna mellanrum, har det blivit en del vegetariska alternativ. Vi har valt matkasse för att få lite inspiration till nya maträtter och det har vi fått, inte minst när det kommer till det vegetariska. Vissa rätter har vi fastnat för och gjort fler gånger, medan andra bara gjorts en enda gång.