Jag undrar i ärlighetens namn hur de tidigare hyresgästerna tagit hand om den lägenhet vi nu flyttat in i. Stockholmshem hade valt att renovera lägenheten rejält innan vi flyttade in, med ny målning, nylackerade köksluckor, ny armatur i köket, nya vitvaror och nya strömbrytare och eluttag. Något jag har svårt att tro att man valt att göra om det verkligen inte behövts.
Men renoveringen till trots har vi hittat hur många fel som helst i lägenheten under den relativt korta tid vi faktiskt bott här. Det har varit utslitna persienner i alla rum, stopp i avloppet, eluttag som inte fungerat, en väldigt illa tilltygad diskbänk (som nu har bytts ut), en balkongdörr som inte gått att låsa och en lång rad andra saker. Till det kommer förstås tillval som vi själva gjort för att få till den standard vi vill ha och som egentligen inte har med lägenhetens ursprungliga skick att göra.
Det har hittills inte gått en hel vecka utan att vi haft hantverkare och/eller servicepersonal springande i lägenheten för att med fixa olika saker. Vi börjar bli igenkända hos Stockholmshems personal, som vid det här laget varit här ett flertal gånger i olika ärenden – det är inte utan att vi med tiden blivit lite tjenis med varandra. 😁
Jag är kanske pedant, men jag har svårt att förstå hur man velat leva i en lägenhet med den standard som den faktiskt hållit hittills. Det har nästan känts som ett kliv in i slummen med tanke på skicket på lägenheten och de tidigare hyresgästerna måste har misskött lägenheten totalt känns det som. Personligen hade jag inte velat bo här med det skick som lägenheten hållit. Än mindre som jag misstänker att den sett ut innan renoveringen.

Nu har vi putsat till de detaljer vi själva velat ändra på och inväntar även den tapetsering som vi efter mycket om fått löfte från Stockholmshem om. Vi trivs allt bättre i lägenheten för varje dag som går och för varje förändring som görs. Ju mer vi sätter vår egen prägel på lägenheten, ju bättre blir det och det känns mer och mer som det hem vi vill ha. Jag själv har verkligen insett vad viktigt det är att få sätta sin egen prägel på boendet för att det ska kännas som hemma på riktigt. Nu är mycket gjort och det har verkligen gjort sitt till för trivseln i lägenheten.
Och det har verkligen sina fördelar att bo i hyresrätt. Det allra mesta av det vi gjort i lägenheten – både rena felanmälningar och de standardhöjande tillval vi gjort – skulle vi få punga ut för själva om det varit en bostadsrätt. Och det är förmodligen inga småsummor vi fått betala för det, utan det hade varit åtskilliga tusenlappar som tickat iväg. Vi har bland annat haft rörmokare här som bytt blandare i köket och installerat vår diskmaskin utan att det kostat oss mer än några hundralappar. En kostnad som förmodligen varit avsevärt högre om vi själva tagit hit en rörmokare. Vår diskbänk var defekt när vi flyttade in och den byttes ut utan att det kostade oss något, vilket givetvis inte varit fallet om vi köpt vår bostad.
Vi brukar ibland få frågan om vi inte skulle vilja äga vårat boende istället för att hyra det, men jag tror vi är ganska överens om att så länge vi bor i lägenhet väljer vi att hyra den. Inte minst med tanke på att vi har ett förstahandskontrakt med så bra läge som vi har. Det kanske hade varit ett annat läge om vi hyrt en lägenhet långt ut ifrån stan och inte haft någon vidare plats i bostadskön. Men nu har vi ett bra läge och inga som helst planer på att köpa vårat boende. Den dag vi eventuellt köper, då blir det villa och inte lägenhet. Det är trots allt ganska bekvämt med hyresrätt och man behöver inte ha en buffert av pengar ifall något skulle gå sönder. Får vi en skada i lägenheten, är det bara att ringa ett samtal och så fixas det hela inom några dagar – oftast utan att det kostar oss något. Så det är trots allt väldigt bekvämt att hyra, det är största anledningen till jag själv gjort det aktiva valet att välja hyresrätt framför bostadsrätt. Har man sedan en bra hyresvärd, då är inte så mycket att orda om, utan hyresrätt är det absolut bekvämaste valet. Den kan man diskutera att man aldrig får igen de pengar som man betalat för sitt boende, men det är en helt annan diskussion.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Det är verkligen den stora fördelen med att bo i hyresrätt. Man behöver inte pröjsa för saker och ting som går sönder. Om vi skulle bo i hus eller bostadsrätt hade vi behövt ha betydligt större buffert än vad vi har nu. Enkelt och smidigt är min melodi.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: