Under många år hade jag kraftiga sömnproblem och sov extremt dåligt. Under en lång tid sov jag inte mer än någon timme per natt och utvecklade med tiden en djup depression delvis på grund av sömnproblemen. Nu har jag kommit tillrätta med sömnsvårigheterna, men med ett enda undantag. Jag märker nämligen direkt när det är fullmåne. Det slår aldrig fel på den punkten. Aldrig. Är det fullmåne, då sover jag jättedåligt helt utan undantag. Framförallt har jag svårt att somna, men även sömnkvaliteten blir sämre när jag väl somnar.
Vissa skulle säkert säga att det är psykiskt, att om jag ser att det är fullmåne så kommer jag sova dåligt bara för att jag vet om att det är fullmåne. Men jag lovar dig att det inte spelar någon roll ifall jag vet om fullmånen eller ej. Det kan vara hur mulet det vill så att jag inte ser månen – eller att jag av någon annan anledning inte observerat den ljusa skivan på himlavalvet. Oavsett jag vet om det eller ej, så kommer jag ha svårt att somna.
När jag jobbade på Polisens ledningscentral, var nätter med fullmåne ökända. Det var då “psykfallen” vaknade och började ringa 112 om diverse konstiga saker som inte inträffat. Och det är ett rätt välkänt fenomen inom såväl blåljusverksamheter som exempelvis vaktbolags ledningscentraler, även om det inte finns någon statistik på det hela. Fullmånen har en konstig inverkan på människan, det är en sak som är säker. Och rent logiskt, kan månen påverka tidvattnet på jorden är det klart att den kan påverka oss människor också. Sen är det inte alla som får svårt att sova när det är fullmåne, somliga verkar helt oberörda av fenomenet. Men jag har fått fullmånen för mina synder, det är bara att acceptera. Annars sover jag generellt hur bra som helst, jag somnar så fort jag lagt huvudet på kudden och sover som en stock tills väckarklockan ringer.

Just fullmånens inverkan på sömnen tycks gäcka läkarkåren, eftersom man tydligen inte riktigt kunnat fastställa varför vissa sover sämre vid fullmåne. Man pratar om att det kanske är lite ljusare de nätter det är fullmåne och annat som eventuellt kan påverka sömnen. En studie gjord i Schweiz som presenterades 2013 visade att det tog försökspersonerna fem minuter längre tid än vanligt att somna och att de sov 20 minuter kortare än vanligt vid fullmåne. (Källa: SVT) Googlar man på sömn och fullmåne, hittar man en del studier i ämnet men egentligen inget om exakt varför vissa sover sämre vid fullmåne.
För en annan är det bara att leva med det faktum att man sover sämre några nätter i månaden. Det blir lite fler kvällsmackor och sittande vid datorn eller TV:n just dessa nätter.
Sen är det inte så stort problem att det påverkar mig jättemycket, det ska väl tilläggas. Det är inte så att jag inte sover alls, utan det är bara lite svårare att komma till ro på kvällarna. Jag kan fortfarande jobba som vanligt dagen efter och behöver inte sjukskriva mig på grund av sömnbrist.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

3 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: