Tillvaron som student kan vara ganska hektisk emellanåt. Det tar på krafterna när man sitter i föreläsningar en stor del av dagarna och huvudet känns som en degklump för att hålla isär öronen när dagen är slut. Jag är rätt glad att vi bara har föreläsningar några dagar i veckan och sedan egenstudier, där vi själva kan lägga upp tiden i ganska stor utsträckning. Måndag till onsdag har vi föreläsningar och torsdag, fredag är det egenstudier som gäller.
Men jag känner mig aldrig riktigt ledig som student. Ständigt har man saker som hänger över en som något av ett orosmoln. Men utbildningen är trots allt rolig och intressant, så jag ångrar inte att jag tog steget att hoppa på utbildningen när jag fick chansen. Jag tvekade inte en sekund när antagningsbeskedet kom, istället jublade jag högt här hemma när jag fick veta att jag kommit in. Och det var bokstavligen så att jag jublade över antagningsbeskedet, jag är mest förvånad över att grannarna inte klagade. Jag låg till att börja med på reservplats och hade kanske inga jätteförhoppningar på att komma in under en tid. Men uppenbarligen var det många som tackade nej till utbildningen, vilket var tur för mig. Annars hade jag inte fått chansen.

Utbildning i sig är aldrig fel och jag ser verkligen fram emot att kunna lägga ytterligare en utbildning till min CV. Även om en författarutbildning i sig inte leder till något jobb, har det varit en ynnest att kunna förkovra sig i litteratur och att kunna skriva på heltid. Och att dessutom kunna få CSN för det. Jag har ibland svårt att lägga ifrån mig uppgifterna vi får i skolan, utan putsar, slipar och korrekturläser om och om igen. Jag har blivit mer av en perfektionist när det gäller att lämna ifrån mig texter. Och det gäller inte bara uppgifterna i skolan, utan även mina blogginlägg. Jag har tidigare varit dålig på det där med korrekturläsning, men nu går jag igenom inläggen ett par gånger innan jag klickar på “publicera”.
Jag har insett att jag skulle stortrivas med en tillvaro där jag kan livnära mig på mitt skrivande. Förmodligen kommer det inte bli så, men drömma kostar ju ingenting. I en sådan situation skulle jag själv till stor del kunna lägga upp mina arbetstider och inte bara det, utan kan styra varifrån jag jobbar. Jag kan sitta på en skärgårdsö, ett café eller hemma, allt avgjort vad jag själv känner för för tillfället.

Denna vecka påbörjas en rad nya kurser och det känns riktigt spännande. Nu är det skriva för film, TV och ljud liksom autofiktion och dokumentärt skrivande. Mest ser jag fram emot att lära mig skriva för film, TV och ljud. Det ska bli intressant att lära sig hur manus byggs upp och få en inblick i hur det går till. Jag har redan ett filmintresse och känner att intresset nu kan utvecklas ännu mer genom att lära sig kring manusskrivning och allt som hör därtill.
Filmmanus har jag sett hur de ser ut, men jag vill gärna lära mig mer kring hur de är uppbyggda och vad som förväntas av den som skriver ett manus. Det är en konstart i sig att veta vad som ska vara med, hur tydliga anvisningar ett manus ska eller bör innehålla och så vidare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Ja samma här, ångrar inte att jag satsade på utbildningen och att det vart min vardag nu. Dock så instämmer jag att det är slitsamt och jobbigt emellanåt. Heja oss =D

Kommentera

%d