Jag har med tiden börjat följa även andras bloggar och tycker generellt att det är en bra kanal för att få inspiration till sin egna blogg. Liksom att få en inblick i andra människors tillvaro. Idag kan vem som helst skapa en hemsida och få den att se mer eller mindre proffsig ut. Och det är många som tar chansen, inklusive undertecknad. Men som något av en språkfascist, kan jag inte låta bli att förvånas över språkkunskaperna bland många som bloggar. Och då tänker jag inte på folk med utländsk härkomst som inte lärt sig språket än. Utan det är helt enkelt många bloggare som slarvar oerhört mycket med korrekturläsningen. Hade man skrivit en svenskauppsats med samma språk som vissa använder, hade det förmodligen inte blivit godkänt betyg.
Om jag själv vill återkomma till en blogg, vill jag att den ska vara skriven på ett språk som är lätt att hänga med i. Jag ska inte behöva läsa om samma mening flera gånger för att förstå vad den som skriver menar. Då ger jag snabbt upp och återvänder inte till den aktuella bloggen.
Sen är internet ett fantastiskt verktyg på många sätt. Vem som helst kan komma till tals på ett sätt som inte var möjligt förut. Och jag säger inte att en person som av någon anledning (kan vara dyslexi, slarv eller något annat) har svårt att uttrycka sig inte ska få komma till tals. Jag tror dock att många skulle kunna få långt fler besökare på sin bloggar om de bara tog sig tiden att korrekturläsa sina inlägg innan de publicerades. Och det blir något komiskt över en bloggare som kallar sig “influenser och bloggare” inte ens orkar läsa igenom sina inlägg en gång eller två innan publicering. Själv är jag väldigt noga med korrekturläsningen. Jag kan hålla på flera dagar med samma inlägg innan det publiceras. Jag skriver några rader, tar en paus och återkommer sedan till utkastet igen. För att läsa igenom, ändra, lägga till och dra ifrån.

Därmed inte sagt att min blogg på något vis är perfekt och att jag har jättemånga följare. Det ploppar absolut upp stavfel ibland som jag missar – och visst kan det säkert vara gånger som det är svårt att hänga med i svängarna i mina inlägg. Men de bloggar jag syftar på i det här inlägget, är bloggar med ett språk som är helt horribelt och nästan oläsligt. Det blir något komiskt, nästan rörande, över bloggare som inte klarar av att hantera språket på ett korrekt sätt. Framförallt om man samtidigt – i en anda av storhetsvansinne – kallar sig “influenser”, samtidigt som man förmodligen inte lockar särskilt många följare till sin blogg.
Jag menar, vem orkar läsa en blogg där du inte ens kan hänga med i det som skrivs? Jag vet själv hur tufft det är att slå sig fram i bloggosfären. Jag lägger mycket arbete på marknadsföring av min blogg för att få som många besökare som möjligt. Vid det här laget tror jag att jag läst de flesta knep om att få trafik till en blogg – och jag försöker följa de allra flesta. Själv är jag dock av uppfattningen att det viktigaste knepet ändå är ett bra språk, först därefter kan du börja marknadsföra bloggen för att nå ut till potentiella läsare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: