Senaste dagarna tycks flera av mina vänner på Facebook fått sina konton kapade och den aktuella kaparen har skickat ut märkliga meddelanden med en länk i till kontakter på vederbörandes vännerlista. Jag brukar vara extremt försiktig när det kommer till att klicka på länkar jag inte litar på. Så inte heller denna gång har jag låtit mig luras, utan har lämnat länkarna därhän.
Än så länge har jag varit förskonad från kapningar och faktiskt inte fått några konton kapade vad jag vet (känns som att jag borde märkt det). Och oftast är det de små medlen som skyddar mot just att få sina konton eller sitt ID kapat. Ett bra virusprogram på datorn och sedan att låta bli att klicka på länkar man inte litar på. Liksom att vara extremt kritisk till meddelanden där man uppmanas att logga in med bank-ID eller lämna ifrån sig känslig information som konto- och personnummer.
Själv är jag nästan sjukligt försiktig, inte minst när det kommer till att lämna ifrån mig personlig information. Som bloggare får jag ibland förfrågningar om att skriva sponsrade inlägg. I det sammanhanget har jag ibland fått frågan om att lämna ifrån mig kontonummer och personnummer för att kunna få betalt. Något jag konsekvent alltid vägrat. Istället begär jag alltid att få fakturera alternativt få betalt via Paypal. Jag har till och med dragit det till sin spets och valt att avstå från sådana uppdrag snarare än att lämna ifrån mig personuppgifter.

Sen kan man förstås ha oturen att få konton kapade ändå, hur försiktig man än är. De som håller på med kapningar är ofta skickliga och kan komma åt konton i alla fall om de bara vill. Men det är ju bra att inte underlätta för dem i alla fall, genom att exempelvis klicka på länkar eller lämna ifrån sig uppgifter.
Det är ju annars en mardröm hos mig att exempelvis få datorn kapad eller liknande. Man hör ju ibland om hackare som lyckas låsa datorn och alla filer – och kräver pengar för att låsa upp datorn och filerna igen. Jag har själv flera backuper på mina filer för att minimera riskerna ifall det skulle hända mig. Sen går det ju inte att gardera sig till hundra procent tyvärr.
Men det är svårt att inte förvånas över att folk fortfarande låter sig luras av ganska banala trick. Att det fortfarande finns folk som lämnar ifrån sig känsliga uppgifter eller loggar in med bank-ID lite för lättvindigt. Eller för den delen svarar på de spammejl som med jämna mellanrum landar i allas inkorgar. Det har varit prat om detta problem i princip sedan internet var i sin linda, så det känns ju som att man borde ha koll på detta vid det här laget.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: