Jag har på mobilen inställt att få en notis varje gång jag får ett mejl. Och på senaste tiden har det plingat oavbrutet i telefonen känns det som. Jag har fått en uppsjö mejl vad gäller skräppost – detta trots att jag tycker mig har ett tämligen bra skräppostfilter. Men lik förbaskat kommer dessa mejl om att ge mig större penis, vinna en bil, bota depressioner, lära mig språk, få “arv” på enorma summor pengar från främmande personer – och så vidare. Och jag tycker dessa mejl ökat markant på sistone, jag får bra många fler än jag brukat få tidigare. Åtminstone är det fler som inte fångas upp av spamfiltret, utan kommer till inkorgen på ovälkommen visit.
Och jag undrar varje gång dessa mejl kommer om avsändaren tror att jag som mottagare är dum i huvudet? Varför skulle en vilt främmande människa vilja skänka mig flera miljoner innan hen dör? Jag är inte fullt så dum att jag köper medicin från något anonymt nätapotek och kommer definitivt inte lämna ut några kontouppgifter eller lösenord för att vinna en bil ett lotteri där jag aldrig köpt en lott. Men med tanke på hur många mejl som kommer, måste ju spam vara otroligt lukrativt. Trots allt måste det ju finnas folk som går på dessa helt fantastiskt dåligt utformade mejl – annars skulle ju inte mejlen fortsätta komma. Men jag kan faktiskt inte förstå att folk fortsätter att gå på dessa mejl, det är liksom långt bortom mitt förstånd! Det är en sak när det är ett nytt fenomen som man tidigare inte hört talas om – men nu är det ju så pass gammalt fenomen att folk borde förstå vid det här laget borde vara fullt medvetna om hur man tolkar de mejl som kommer. Men den sista idioten är uppenbarligen inte född än…

Sen är jag kanske lite av datanörd i många bemärkelser och tillbringar mycket tid framför datorn. Jag är ingen datahacker, men kan med en dator så länge den fungerar som den ska. Däremot känner jag igen ett spammejl när jag ser ett, helt utan att tveka. Och det känns som ren allmänbildning att göra det numera.
Min dator står påslagen merparten av min vakna tid, oavsett om jag befinner mig hemma eller i sommarstugan. Som sagt är jag lite av en datanörd och sitter mycket vid datorn, mina datorer brukar inte bli särskilt gamla eftersom det blir så pass välanvända. Förra datorn började ge upp, men jag installerade om den och gav den till min åttaårige systerson i födelsedagspresent sedan jag köpt en ny dator. Den lämnades in till en datafirma som installerade om den och gav den lite kärlek i övrigt, sedan blev den den perfekta födelsedagspresenten till en nu åttaårig liten kille – som blev alldeles överlycklig.
Nu har jag en ny dator och är supernöjd med mitt köp. Nu får jag se hur länge datorn är samarbetsvillig, men några år ska den väl hänga med i alla fall.

Men spammejlen till trots, kan jag idag knappt förstå hur man klarar sig utan en dator eller internet. Jag har svårt att se en tillvaro där jag avstår från just dessa ägodelar, många saker kan jag avstå från men har svårt att se mig klara mig utan en dator med internetuppkoppling. Det är i så fall saker som kyl, frys, spis och tvättmaskin som jag skulle ha svårare att klara mig utan. Idag gör man så mycket via datorn att den verkligen är svår att klara sig utan. Jag handlar det allra mesta via internet, det är väl i princip bara mediciner som jag fortfarande besöker ett fysiskt apotek för att köpa. Ja, okej, till viss del mat också – jag handlar inte all mat via internet, även om den dagen kanske kommer. Och det är oerhört behändigt att kunna beställa saker direkt på dataskärmen för att sedan få varorna levererade hem till dörren. För att inte tala om att det oftast blir billigare också.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Jag fattar inte heller hur folk fortfarande går på bluffmejl och samtal med syfte att lura av folk pengar. Så många varningar som går ut och så faller folk ändå. Spammejl är ju det lättaste att känna igen, dålig engelska och en väldigt konstig mejladress. Varningsklockorna borde ringa direkt…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: