Det bästa med att spara semestern till augusti är att ha det roliga kvar när alla andra börjar jobba efter sin semester. Det sämsta med att spara semestern till augusti är att jobba hela juni och juli, med värme och samtidigt se alla kollegor komma och gå på semester. Framförallt i år med den extrema värme som varit, har det känts extra tufft att jobba. Även om vi har bra AC på jobbet, så är man ju hellre ledig när det är så här extremt varmt.
Men på fredag är det min tur att gå på semester. Då gör jag min sista dag innan semestern och sedan väntar tre veckors semester. Och semesterfirandet får en rivstart, för redan på lördag sätter vi oss på färjan till Tallinn för en veckas spa-vistelse på den estniska ön Ösel. Det är min 40-årspresent sen förra året som ännu inte blivit utnyttjad. Men nu ska det äntligen bli av! Det ska verkligen bli spännande att komma till Estland igen. Min morfar kom ju därifrån och kom till Sverige som flykting under andra världskriget. Vi var där med morfar i början av 90-talet sedan muren fallit, men sen dess har det inte blivit av för min del. Då var det – av naturliga skäl – fortfarande väldigt mycket öststat över Estland, men jag misstänker att det hänt en hel del på de dryga 25 år som gått sedan sist.

När vi sedan är uppmjukade och avslappnade efter en veckas spa, blir det knappt två veckor i sommarstugan i Söderhamns skärgård. Faktiskt hoppas jag att värmen håller i sig tills dess. I skärgården vill man gärna ha bra väder, det blir så mycket trevligare då! Så kan man passa på att bada i havet, något som inte hör till vanligheterna längs Hälsingekusten. Det är sällan vattentemperaturen går över 20 grader därute i det yttersta av skärgården, men nu har jag fått höra från säkra källor att det är hela 23 grader i vattnet. Med andra ord tillräckligt varmt för att  till och med en badkruka som jag kan tänka mig att bada!
Semestern avslutas sedan med en konsert med Lars Winnerbäck på Zinkensdamm här i Stockholm. Den som tycker att vi verkar ha ett fullspäckat schema under semestern har förmodligen rätt. Men det är bara roliga och avslappnande saker, så det känns ändå helt okej att ha en hel del inplanerat. Så jag har en viss känsla av att jag kommer kunna gå tillbaka till jobbet med nya krafter när jag kommer tillbaka vid nästa månadsskifte.

Och nu gör det heller inte något om värmen fortsätter några veckor till. Åtminstone inte för min del. Vi kommer inte göra nånting som kräver att man håller igång fysiskt, utan det kommer vara väldigt lugna aktiviteter. Jag lovar att inte klaga på värmen så länge jag är ledig! Åtminstone inte för egen del – sedan kan man diskutera i det oändliga att det är oroande med klimatförändringar och skogsbränder. Men får man för en stund vara lite egoistisk, så gör det ju ingenting om det är över 30 grader varmt när man faktiskt har sin sommarsemester. 

Man är ju i alla fall lyckligt lottad på mer än ett sätt när man lever i Sverige. Och vår generösa semesterlagstiftning är ju en av de saker som är väldigt positiv. Det är nog få länder där man har lagstadgad rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. I många länder får man var glad för en eller två veckor… 

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: