Jag hade på stort allvar trott att jag gått ner ganska mycket i vikt under semestern. Stenhårt har jag kört på min diet genom att hålla nere på portionernas storlek och antal liksom avstå från socker och alkohol. Kanske har det varit lite taskig tajming att bestämma sig för att gå på diet lagom till semestern, men jag vet att jag alltid kommer att komma med bortförklaringar och undanflykter, så jag valde att bita i det sura äpplet och faktiskt ta tag i frågan med vikten – semester eller ej.
Och det har trots allt givit resultat, fram till semestern börjat hade jag gått ner knappt åtta kilo och var riktigt stolt över mig själv. Det har gått fortare än jag vågat tro när kilona släppt från kroppen – och jag har märkt hur kläderna börjat sitta bättre och jag har orkat mer. Så visst har jag gjort enorma framsteg med vikten under de veckor jag ägnat mig åt min diet, något annat vore lögn att säga. Ett drygt kilo i veckan har försvunnit, vilket är ungefär den målsättning jag haft från början.
Sen har jag varit i stugan i tio och fortsatt hålla min diet, stenhårt med en femårings trots och tjurskallighet. De andra i familjen har ätit gott, tagit ett glas vin eller två men jag har haft karaktär och hållit mig ifrån dessa glädjeämnen. Och jag trodde faktiskt att jag skulle ha gått ner hyfsat mycket under dessa tio dagar jag varit borta och inte haft tillgång till någon våg för att hålla koll på vikten.
Men väl hemma och med möjlighet att väga mig, hade jag bara gått ner ett knappt kilo. I skrivande stund har jag gått ner knappt nio kilo sedan jag påbörjade min diet. Under de tio dagar jag varit i stugan har jag – trots att jag inte gjort några avsteg från dieten – bara gått ner ett knappt kilo. Någonstans trodde jag faktiskt att det skulle ha blivit lite mer än så under den dryga veckan i skärgården.
Men man får vara glad över det lilla, trots allt har jag gått ner ungefär tio kilo totalt på åtta veckor vilket väl ändå får anses vara bra. Jag ser skillnad när jag tittar mig i spegeln – liksom att kläderna som sagt sitter bättre. Jag har fortfarande en bra bit kvar till min marschvikt, det är X antal kilo kvar innan jag når mitt mål. Om jag ska stå på samma diet tills dess har jag inte bestämt än, men någon form av diet måste jag ändå ha – så enkelt är det. Kanske återgår jag till viss del till att kunna ta någon enstaka öl och äta lite socker här och där och förblir kanske inte fullt lika hård mot mig själv. Men jag måste ändå tänka på vad jag äter och dricker ett bra tag till för att nå den vikt som läkarna tycker att jag ska ligga på.

Sen måste jag hitta en strategi för att bibehålla min vikt när jag väl nått min målvikt. Jag har än så länge ingen bra idé på hur den strategin ska se ut, men klurar på att komma fram till något. För att gå ner i vikt behöver man oftast ta till någon form av diet, men för att bibehålla en vikt tror jag inte på att leva efter en diet. Istället gäller det att vara måttlig med saker och ting och att röra på sig, det är min bestämda uppfattning.
Ingenting är bra att överkonsumera, men det är klart att man kan ta en pizza, öl eller lite godis ibland bara det inte blir för ofta. Själv har jag lite svårt för det där med att vara måttlig med saker och ting. Det är sällan det blir bara några få godisbitar eller en eller två öl, utan oftast blir det lite mer än så. Därmed inte sagt att jag vräker i mig ett kilo godis eller blir stupfull varje gång jag tar en öl – men jag har svårt att hålla mig till så måttliga mängder som jag kanske borde. Sen är jag barnsligt förtjust i snabbmat och skulle jag tvingas välja en rätt att leva på resten av livet, skulle det förmodligen bli pizza eller hamburgare. Så jag måste helt enkelt lägga om mina vanor litegrann och faktiskt se till att vara mer måttlig.
Så det är väl strategin just nu, att helt enkelt försöka vara lite måttligare med saker och ting och tänka lite mer på vad jag äter även sedan jag nått den vikt jag vill nå. Det skulle kännas surt att lägga en massa energi på att gå ner i vikt för att sedan låta det gå förlorat och gå upp alla de kilon med kämpat med att gå ner. Så det ska inte ske, utan jag kommer hålla mer koll på min vikt framöver så att jag inte börjar gå upp jättemycket igen.

När semestern slutligen är över efter torsdag, ska jag återuppta träningen igen och se till att röra på mig regelbundet. Jag brukar ha för vana att gå till gymmet tre gånger i veckan, men under semestern blir det lite si och så med träningen av naturliga skäl. Det är helt enkelt svårt att sköta träningen när man befinner sig på en skärgårdsö, 30 mil från gymmet där jag brukar gå. Jag har nu gått igenom kalendern för de kommande veckorna och planerat in vilka dagar jag ska gå till gymmet. Vis av erfarenhet från tidigare år, vet jag med mig att konditionen förmodligen försämrats under de gångna veckorna. Men det är tanken att jag ska råda bot på så snart semestern är över och jag är tillbaka i vardagen igen.
Egentligen tycker jag att träning är ganska tråkigt, men jag vet med mig att jag behöver röra på mig för att hålla kroppen i någorlunda trim. Trots allt märker jag att jag mår bättre när jag rör på mig regelbundet, det går helt enkelt inte att komma ifrån.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. 10 kg på 8v är ju jättebra och är aldrig fel tid egentligen att börja med det oavsett semester eller ej. Förstår dock vad du menar det är som vid jul, man vill unna sig då, men jag tänker som så att man kan göra det vid ett utstakat tillfälle så är man nyttigare däremellan, det brukar fungera

Kommentera

%d bloggare gillar detta: