När jag börjar skriva på det här inlägget, är det mitt i natten och jag kan inte sova. Sådant som händer oss alla någon gång ibland. För mig brukar det vara som värst vid fullmåne, då är det rent hopplöst att få sova någonting överhuvudtaget. Jag har inte kunnat kolla på himlen i natt för att se om det är fullmåne eftersom det är mulet ute, men jag hittade en ”månkalender” via Google och enligt den ska det bara vara halvmåne just nu – så att jag inte kan sova beror på något helt annat.
Men jag är rätt van vid att inte alltid kunna sova på nätterna, så har det varit till och från under många år. För sisådär 15-20 år sedan gick jag in i en period med extrema sömnsvårigheter. Under runt ett år somnade jag oftast först framåt morgonkvisten – och skulle jag upp och jobba dagen efter, blev det inte alltid mer än någon timmes sömn. Jag försökte lösa det hela med att i större utsträckning jobba kvällsskift så att jag inte hade någon tid att passa på morgonen. Det löste delvis problematiken, men den gick inte på långa vägar över.
Med tiden fick jag slutligen adekvat hjälp från sjukvården och fick bra sömntabletter utskrivna, som kunde ge mig några timmars sömn varje natt. Länge trodde jag att sömnproblemen skulle gå över mer eller mindre av sig själva om jag fick regelbundna arbetstider och gick till sängs ungefär samma tid och vaknade ungefär samma tid varje dag. Men jag kan säga att under de år jag haft kontorstider, har min sömn inte fungerat särskilt bra. Nu är jag tillbaka till någon form av skiftgång – jag jobbar enkom nätter – och vips, jag sover hur bra som helst! Åtminstone för det allra mesta.
Men jag har lärt mig mina knep för att få min skönhetssömn, sedan är sådant säkerligen väldigt individuellt; olika knep funkar säkerligen olika bra på olika personer.

Till att börja med anser inte jag att man ska vara rädd för att ta sömntabletter, som jag tror att många faktiskt är. Det finns idag många effektiva hjälpmedel att få utskrivna på recept, som inte ens är beroendeframkallande. Jag har på senare tid till exempel tagit Melatonin, som är kroppens eget sömnhormon. Tar man en till två sådana tabletter cirka 30 till 60 minuter innan man ska sova, ger det en perfekt trötthetskänsla som är mycket svår att övervinna (även om det händer ibland att jag själv faktiskt lyckas göra det och inte kan somna).
Sen brukar jag tänka på att inte sova till långt in på förmiddagen om man haft svårt att somna en kväll. Se istället till att ställa väckarklockan om komma upp i skaplig tid, även om det inte ger särskilt många timmars sömn. Det ökar oddsen att du blir trött på kvällen och förhoppningsvis kan sova.
Jag brukar sedan se till att vara aktiv under dagen, både fysiskt och mentalt. Med det menar jag inte att man behöver gå till gymmet och träna skiten ur sig varje dag – men det är bra att ändå hålla igång på olika sätt så att man faktiskt tröttar ut sig.
Ge dig sedan tid att varva ner under kvällen. Ha mysbelysning hemma – och inte helt upptänt. Byt om från ”vardagskläderna” och dra på dig mjukiskläder istället. Varva sedan ner med en bra film, serie, framför öppna spisen – eller vad du nu har tillgång till. Fundera på att dricka saker som faktiskt kan ha en rogivande effekt, som till exempel vissa téer, varm mjölk och så vidare. Alkohol är dock bra att undvika om man kan, visserligen har man ofta lättare att somna efter ett par glas – men istället blir sömnkvalitén sämre.

Vissa saker är bra att undvika. Själv dricker jag till exempel aldrig kaffe efter 16:00. Tänk också på att inte lägga in träningspass under sen eftermiddag/kväll. Då är det viktigare att försöka varva ner och göra lugna saker för att förbereda sig inför natten.
Fundera också på om det brukar vara specifika saker som stör dig när du ska försöka sova. Vill du ha mörkt/ljust, kallt/varmt, tyst/ljud i sovrummet när det är dags att sova? Vill du vissa saker inom räckhåll när det är dags att krypa i säng? Själv har jag kommit fram till att jag vill ha det svalt och mörkt i sovrummet när jag ska sova – jag sparkar ofta av mig täcket om det är för varmt. Ljud stör mig inte lika mycket, men jag vet att många kan störas tickande klockor, droppande vattenkranar och så vidare. Om du ofta behöver gå upp och kissa sedan du lagt dig, kanske du ska fundera på ditt vätskeintag.
Fundera också på om det är något speciellt som stör dig de gånger du har svårt att somna. Är du rädd att försova dig och missa vissa saker på morgonen? Då kanske du ska förbereda så mycket som möjligt inför morgondagen redan under kvällen innan? Saker som att packa din arbetsväska, gå igenom det där viktiga mötet en gång till, se till att alla papper är i ordning och så vidare. Eliminera så många orosmoment som möjligt redan innan du lägger dig, helt enkelt.
Försök också fundera på vad som är det värsta som kan hända om du inte kommer kunna sova under natten. Okej, du kanske får för lite sömn för att klara arbetsdagen – eller vad du nu har inplanerat dagen efter. Men visst klarar sig dina kolleger ändå en dag utan dig? Jag tror faktiskt att de löser det, även om det vissa gånger kan bli problematiskt. Och visst är det surt att ställa in privata saker på grund av att man fått för lite sömn, men ibland får man kanske göra det – och folk är nog mer förstående än man kan tro när det kommer till sådant.

Själv kör jag stenhårt på en ”regel” som jag läste om för väldigt länge sen. Om du inte somnar inom en halvtimme, gå då upp och gör någonting annat en stund. Försök att fylla den stunden du är uppe med något positivt, något du tycker om att göra så att det inte blir en stund du förknippar med något negativt – som ångest kring att inte kunna sova. Se ett avsnitt av din favoritserie, sitt en stund vid datorn, läs ett kapitel i den där spännande boken du läser. Eller kanske till och med ta en kort promenad runt kvarteret? Ja, bara du gör något för att skingra tankarna.
Redan när du känner att det kan bli svårt att somna, börja planera för vad du ska göra om du går upp. Kanske ska du ta något att äta medan du tittar på din favoritserie? Ska du tända ett ljus eller en brasa när du sätter dig med din bok? På så vis kanske du slappnar av och somnar, utan att behöva stiga upp?
Sen ska jag faktiskt erkänna att jag ibland tar till alkohol när jag går upp de kvällar jag inte kan sova. Inte sådana mängder att jag dricker tills jag däckar, men några få glas så att kroppen faktiskt slappnar av och det blir lättare att somna. Visserligen blir sömnkvalitén aningen sämre, men jag somnar åtminstone och får några timmars vila.

Vad man gör för att få sömnen att fungera är väldigt individuellt. Det är många saker som ska vägas in för att man ska kunna sova. Jag kan bara säga vad som funkar för mig, vad som funkar för andra har jag ingen större aning om. Men gemensamt för alla med sömnproblem är säkerligen att det tär väldigt mycket på ens mående och välbefinnande. Jag vet hur påfrestande det kan vara när man natt efter natt inte kan sova, utan istället ligger och vrider och vänder sig till framåt morgonkvisten.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: