Det tog inte lång tid för Polisen att gripa en person som är misstänkt för mordet på en polisman i Biskopsgården i Göteborg. Jag kan bara ana den febrila aktivitet som måste hade rått inom myndigheten de senaste dygnen. Egentligen tvivlade jag själv aldrig på att man skulle hitta den skyldige till detta brutala mord. Det går inte att göra annat än instämma i alla röster som höjts kring detta fruktansvärda dåd. Ett mord på en polis är inte bara ett mord på en människa, det är ett angrepp på hela rättsväsendet, ett angrepp mot vårat öppna och demokratiska samhälle. Så jag vill sända en enorm eloge till Polismyndigheten för ett väl utfört arbete. Det känns skönt att man förhoppningsvis gripit den skyldige efter så kort tid.
Jag har själv arbetat många år inom Polisen och kan inte låta bli att lida med mina tidigare kolleger efter vad som hänt. Man berörs alltid när en kollega drabbas av något så här fruktansvärt, även om man inte känner personen ifråga personligen. Själv får jag lite flashbacks till polisskjutningen i Malexander -99, ett brutalt mord på två poliser efter ett bankrån. Det blir nog alltid en febril aktivitet inom Myndigheten när en kollega avlider i tjänsten, det ligger i allas intresse att den aktuella gärningsmannen grips.
Det är så tragiskt att en ung människa ska behöva sätta livet till i sin tjänst som polis. En nyutexaminerad polis, som vill vara en del arbetet mot den grova gängkriminalitet som drabbat så många delar av Sverige på senare år. Ingen ska behöva betala med sitt liv i det arbetet. Till det kommer en familj som aldrig kommer få sin familjemedlem tillbaka, som just nu är i stor sorg, ett riktigt trauma.

Sen kan man ju spekulera i vilket straff den nu gripne 17-åringen kommer att få om han finnes skyldig i en eventuell rättegång? Ibland kan det störa mig lite hur milda straff svenska domstolar dömer ut, även om det rör sig om tämligen grova brott. Det är givetvis inte domstolarna det är fel på, utan oftast är det lagstiftningen som sätter käppar i hjulen. Polismord bör ge ett rätt strängt straff, men är det en 17-åring som döms finns ”risken” att det blir några års ungdomsvård eller liknande. För ett polismord skulle man gärna se lite strängare straff än så. Även om det är så – som polisen verkar misstänka – att skotten egentligen var avsedda för den dödade polisen.

Men oavsett straff får man hoppas att detta elände ändå leder till något gott. Jag hoppas att brottsbekämpningen nu reformeras i grunden, när till och med en ung polis fått sätta livet till på grund av den gängkriminalitet som sprider sig över Sverige. Kanske kan detta trots allt leda till ökade resurser för polis, åklagare och kriminalvård. Det ligger inte i någons intresse att fler poliser ska behöva sätta livet till, snarare tvärtom. Kanske kan det leda till ändrad lagstiftning så att polisen får ökade befogenheter i sitt arbete mot gängkriminaliteten och annan grov brottslighet. Kanske kan vi få ett reformerat rättssystem när till och med poliser dödas i tjänsten.
Detta må vara drömmar och önsketänkande, men sådant är fortfarande gratis att hålla sig med. Förhoppningsvis kommer åtminstone något av detta att förverkligas efter detta.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6 7
Svenska Dagbladet 1 2 3

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: