Det där med att blogga har liksom blivit något av ett tidsfördriv genom åren. Själv har jag bloggat åtminstone de senaste 15 åren och från början var det något av en ventil för mitt mående. Jag hade tämligen nyligen gått in i en djup depression och slungades emellanåt mellan panikångest, depressions toppar och dalar och allt annat som hänger med en depression. Bloggen blev en ventil, en form av terapi för att härda ut i vardagen helt enkelt. Men med åren har bloggen kommit att fylla olika funktioner och jag har på senare tid valt att bli allt mindre personlig i mina inlägg. Det allra intimaste, det allra personligaste lämnar jag inte längre ut, utan behåller för mig själv. Numera kan jag nästan bli lite irriterad på andra bloggare, som jag kan tycka är lite för personliga i sina inlägg och lämnar ut alltför intima saker. Men jag förstår faktiskt frestelsen att vara personlig i sin blogg, det gör jag – för jag har noterat att det är just de personligaste inläggen som också drar till sig flest läsare. Sedan jag själv valde att inte vara så personlig i mina inlägg, har besökssiffrorna sjunkit ganska drastiskt. Det är väl helt enkelt inte lika intressant att läsa om någons vardag i form av arbete och filminspelningar kontra kampen mot en djup depression.
Men det har ett pris att vara alltför personlig i sina inlägg, så enkelt är det. Man vet inte vem som läser inläggen – det kan vara arbetsgivare, kolleger, familj och så vidare. Och det kan faktiskt påverka vissa saker att vara alltför personlig i inläggen, saker som möjlighet till att få vissa jobb och så vidare. Så just därför håller jag de personligaste detaljerna av tillvaron borta från bloggen numera och anförtror dessa ting till dem som faktiskt har med det att göra.

På senare tid har jag lagt mycket tid på att piffa till bloggen, framförallt sortera in inlägg i olika kategorier. Jag har skapat nya kategorier och sorterat upp inlägg för att bloggen ska bli mer lättnavigerad – åtminstone förhoppningsvis. Jag har fortfarande en del jobb kvar att göra, men har kommit en bra bit på väg. Jag vill ha god ordning på inläggen och försöker därför sortera inläggen så gott det går. Det är en hel del kringarbete med en blogg, det gäller inte bara att skriva inlägg på löpande band. Det gäller att hålla ordning på inläggen och att kategorisera dem i olika kategorier.
Om jag skulle räkna på vad jag tjänar på bloggen varje år och hur mycket tid jag faktiskt lägger ner på den, så skulle det vara en brakförlust. Man får väl bara se det så, att det inte är pengarna som gör att man bloggar, utan att det är för att det är roligt. Att få några större inkomster på en blogg är tämligen svårt och bara några få förunnat. Det man inte ska förglömma, är att det faktiskt kostar lite att blogga också. Man ska ha webbhotell, bildmaterial och en massa annat som kostar pengar. Så man ska ha en hel del inkomster bara för att gå plus/minus noll. Vill man sedan göra vinst blir det ännu svårare.
Men kanske lockar det fler besökare om man har en bra design? Blir det lättare att hitta inläggen, tror i alla fall jag att fler lockas att att läsa. Om man lätt kan klicka runt och lätt kan hitta ämnen och inlägg, då stannar folk kanske ändå upp för att läsa ett eller flera inlägg.

Genom åren har det varierat lite när det kommer till att marknadsföra sin blogg. När jag började blogga, fanns Twingly som möjliggjorde att om jag länkade en nyhetsartikel på vissa nyhetssajter, fick jag en länk tillbaka. Detta gjorde att man vissa dagar kunde ha tusentals besökare på bloggen. Idag erbjuder inte Twingly den tjänsten, utan man får marknadsföra sin blogg genom andra kanaler. Bland annat finns en uppsjö av Facebooksidor där man kan länka sin blogg i hopp om att få några klick. Sen har jag genom mitt företag en googlesida, där jag också länkar bloggen när den uppdaterats.
Men nu har även den här typen av marknadsföring börjat vara på nedgång har jag märkt. Många Facebooksidor börjar stänga ner, eller släpper bara igenom vissa inlägg. På allt fler av dessa sidor ska länkarna godkännas av sidans administratör, men denne godkänner åtminstone inte mina inlägg. Varför vet jag inte, för jag kan inte se att mina inlägg är särskilt stötande, provocerande eller på annat sätt uppseendeväckande.
Samma sak har jag märkt hos Google, när jag länkar mina inlägg där. De allra flesta inläggen godkänns, men ibland plockas de bort – med motiveringen att de “har olämpligt innehåll”. Och då snackar vi inlägg som till exempel det här. Hur har det inlägget olämpligt innehåll?? Är de för att jag skrivit att jag är förkyld? Eller att jag skrivit att det kommit snö i Stockholm? Eller att jag har nya arbetsmetoder i min privata firma?? Ja, jag kan då inte se någon förklaring till att vissa inlägg plockas bort från Google, åtminstone inte när det kommer till mina inlägg. Sen förstår jag att man plockar bort pornografiska, rasistiska, hatiska eller på annat vis uppseendeväckande inlägg. Men inte inlägg där man skriver att man är förkyld. Jag har skrivit inlägg där jag berättat om mina studier i ryska – och de har nästan uteslutande plockats bort. Jag misstänker att det är någon slags AI-robot som gör granskningarna och plockar bort inlägg – och då räcker det säkert att man nämner Ryssland eller ryska för att inlägget ska flaggas och plockas bort.

Så det har blivit svårare att marknadsföra sin blogg med tiden, så enkelt är det. Man är inte längre lika synlig på olika sajter, som man kanske var för 10 år sedan. Att bli länkad från sajter som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet gjorde oerhört mycket för besökssiffrorna. Idag får man inte fullt lika många länkar och det är lite trist på något sätt. Men sakta men säkert har jag ändå börjat märka att besökssiffrorna sakta stiger. Länge hade jag oerhört låga besökssiffror sedan jag bytte till WordPress. Och då menar jag just oerhört låga och ingenting annat. Jag kunde i bästa fall ha 10-20 besökare per dygn, vilket inte är särskilt mycket. Men nu verkar det som att sökmotorerna börjar hitta hit ordentligt, vilket ju gör väldigt mycket för statistiken. Så idag har jag långt fler än dessa 10-20 besökare – lite beroende på hur man räknar brukar jag i alla fall ligga över 100 besöker per dygn numera. Och ju fler som läser, ju mer peppad blir man förstås att skriva – så enkel är ju den matematiken. Sen har jag inga som helst drömmar om någon jättestor blogg med tiotusentals följare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: