Under natten till i fredags gjorde Polisen ett antal ingripanden mot sexhandel i centrala Stockholm. En av de som greps i insatsen – som kallats “insats torsk” – är programledaren och entreprenören Paolo Roberto. I en intervju med TV4 erkänner han att han köpt sex, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. I detta fall beslutade dock åklagare om strafföreläggande på plats gällande böter.
TV4 bekräftade på fredagseftermiddagen att Paolo Roberto framöver inte kommer leda några tv-program för i kanalen. (Källa: DN)

Det är inte utan att man ibland skäms för att vara man, även om jag själv aldrig betalat för sex eller ens skulle tänka tanken att göra det. De flesta sexualförbrytare – oavsett om det rör sig om sexköp, våldtäkt eller andra sexbrott – är trots allt män. Även om de flesta män samtidigt  givetvis inte är sexualförbrytare.
Sen är det väldigt bra att Polisen satsar på att få fast till exempel sexköpare. Det är bara synd att de som grips kommer förhållandevis lindrigt undan. Böter eller några månaders fängelse är lindrigt i sammanhanget när man tänker på vad vederbörande gjort mot personen som man köpt sex av. Sexköp om något brott borde hamna under brottsrubriceringar som exempelvis oaktsam våldtäkt, som ju har ett helt annat straffvärde. Köper man sex, har man definitivt anledning att anta att den man utnyttjar inte är delaktig i sexakten frivilligt – något som är ett av kriterierna för just oaktsam våldtäkt.
Det vore intressant att få veta vad som rör sig i huvudet på en sexköpare, vad det är som lockar och gör det värt risken att inte bara utnyttja en annan människa utan att även hamna i brottsregistret för att man inte riktigt kan tygla den där lilla saken man har mellan benen. Jag tror inte särskilt mycket på Robertos uttalande om att det här skulle vara första gången han köpt sex. Jag tror inte heller att han egentligen har särskilt dåligt samvete för det han gjort. Något som säkerligen gäller majoriteten av de andra som gripits i samma polisinsats – eller vilket annat tillfälle som helst.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: