Så har vi med någon dryg vecka gått in i den sista sommarmånaden, det är nu officiellt sensommar. Man kan börja njuta av mörka, ljumma sensommarkvällar och ett vackert solljus framåt eftermiddagarna och tidig kväll. Jag har alltid tyckt om sensommaren, med övergången från sommar till höst. Det är just därför jag oftast valt att ha semester i augusti, ibland till och med några dagar in i september.
Om några veckor går vi in i september, den första höstmånaden – vilket är ytterligare en månad som jag tycker väldigt mycket om. Jag har inte så mycket emot hösten, utan brukar tycka att det är en väldigt rofylld årstid. Om det inte är som de senaste två höstarna har varit, med grått och trist väder som varit mer eller mindre själsdödande. Från någon gång i september fram till januari har det varit grått, dimmigt, regnigt – och inte ens någon kort stund av solsken.
Jag – som normalt tycker om hösten – har verkligen känt av de senaste två höstarna på ett negativt sätt. Jag har känt av vad man kan kalla för höstdepressioner och verkligen mått riktigt dåligt av det gråa, dimmiga och regntunga som höstarna inneburit de två senaste åren. Jag kan tycka om mörkret, kylan och höstfärgerna, jag gillar ”de vanliga” höstarna – men när det blir månader med bara några få timmars solsken, ballar även jag ur totalt.
Går jag kvar på mitt nuvarande schema till hösten – vilket jag givetvis utgår ifrån att jag gör – är det inte omöjligt att jag tar några höstdagar i sommarstugan framåt slutet av september eller början av oktober. Det är många år sedan jag var i stugan framåt hösten och skulle tycka det vore rofyllt att åka dit när hösten verkligen slagit rot i den svenska myllan. Som jag jobbar nu, jobbar jag fyra till fem dagar följt av fyra till fem fridagar, vilket ju ger stora möjligheter att göra väldigt mycket under fridagarna. Och jag ser min möjlighet att vara i sommarstugan med jämna mellanrum när vädret så tillåter och även om jag inte har semester.

Ni märker nog att jag har en speciell relation till hösten, att det är en årstid som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker om samtliga årstider vi har i Sverige – de har alla sin charm. Den enda årstid jag möjligen har lite åsikter om, är vintrarna som ju blivit mildare och mildare för varje år som gått. Jag kan sakna snön och kylan, som förr tillbaka ”drabbade” även Stockholm. Numera ska man ganska långt norrut i Sverige för att ha en snösäkrad vinter.
Kommer det snö i Stockholm, ligger den i absolut bästa fall några dagar innan det återigen blir barmark. Någon enstaka gång drar en snökanon in och man kan få rejält med snö, dessutom blir liggande ett tag. Det är inte ofta det händer, men någon gång ibland får man en riktig snöstorm även i Stockholm. Ska man tro vetenskapsmännen, så kommer vi få allt extremare vädret. I första hand förstås extremare somrar med hetta, översvämningar och skogsbränder som följd. Men jag kan även tänka mig att det kan bli extremare vintrar, med större risk för till exempel snökanoner och snöstormar. Så kanske kan de milda vintrarna förhoppningsvis varvas med lite snö också här och där. För så länge man inte behöver ta sig ut, så har jag ingenting emot en rejäl snöstorm. Det kan vara riktigt mysigt att sitta inne med tända ljus och njuta av vinden och snön som viner runt knutarna.

Nåväl, nu är det ändå ett tag kvar tills vi har någon som helst chans till en riktig snöstorm. Det är fortfarande sommar och jag ska njuta allt jag kan av de sista sommarveckorna. Det kommer bli ytterligare min en vända till sommarstugan i augusti, sen får jag se om tiden tillåter en höstresa också, jag har ganska mycket inplanerat under mina fridagar de kommande veckorna så det vill att tiden räcker till också.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4 5
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: