Det är ett antal år sedan vi bestämde oss för att börja leta efter ett större boende. Vi hade då insett att vår tvåa är aningen för liten och att det skulle vara skönt med rum extra. Ett rum som får utgöra ett kombinerat gäst- och arbetsrum. Det skulle dessutom vara bra med lite fler förrådsutrymmen än vi har i vår nuvarande lägenhet. Jag vet i ärlighetens namn inte hur många lägenhetsvisningar vi gått på sedan beslutet togs, men det har blivit ganska många. Och alla som bor i Stockholm, vet hur sjuk bostadsmarknaden häri Stockholms län. Det där med att hitta ett boende är verkligen inte helt lätt, utan oftast behöver man decennier i bostadskön eller en smärre förmögenhet för att kunna köpa sitt boende. Själv har jag 21 år i bostadskön och har det ändå svårt att hitta ett boende med skäligt avstånd till stan. I något av ytterområdena skulle jag kunna få en lägenhet, men där vill vi å andra sidan inte bo utan vill vara kvar inom tunnelbanenätet.
Skulle vi vara ute efter en lägenhet inne i city, skulle vi förmodligen behöva ytterligare fem till tio år i bostadskön för att ha en rimlig chans. Och vi vill gärna hitta ett nytt boende närmare i tid än så.
Sen får erkännas att vi varit ganska kräsna, det går inte att hymlas med. Vi vill ha minst en stor trea – vi pratar minst 75 kvadratmeter och uppåt – med bra förvaringsutrymmen. Sen vill vi ha max 25 minuter till T-centralen inklusive promenad och byten, nära till tunnelbana och någon form av centrum där den viktigaste servicen finns. Slutligen vill vi ha balkong eller uteplats och inte betala mer än 11.000 kronor i hyra. Vi kan ju samtidigt möjligheten att vara lite kräsna eftersom vi redan har ett förstahandskontrakt och inte har något datum då vi ska vara ute ur den nuvarande lägenheten. Så vi har bestämt oss för att inte ta första bästa lägenhet som dyker upp, utan faktiskt vänta tills rätt möjlighet kommer.

I första hand har vi försökt att hitta någon att byta lägenhet med och vi har haft ett antal byten på G under åren som gått, men det har alltid slutat med att någon dragit sig ur i sista stund. Ett av de mest intressanta bytena har varit med en lägenhet i samma hus där vi redan bor, men inte heller där har det blivit något tyvärr.
Det var ett tag prat om att vår fastighet skulle ombildas till bostadsrätter och då såg vi vår chans att kunna byta bort en blivande bostadsrätt till en hyresrätt med bra läge. Men det blev aldrig någon ombildning, så då fick vi sämre odds att byta bort vår lägenhet. Så vi fick återgå till att försöka byta bort en hyresrätt helt enkelt.
Det som förvånat mig när vi försökt byta bort vår lägenhet, är att Bagarmossen ändå är en förort med gått rykte och som anses vara relativt attraktiv. Någonstans trodde jag till en början att det skulle vara tämligen enkelt att byta bort en stor tvåa men bra hyra i just Bagarmossen. Men det har varit ganska skralt med erbjudanden och inte särskilt många som varit intresserade av vår lägenhet. Absolut att det kommit erbjudanden, men inte så många som jag tror att jag förväntat mig till en början.

Men nu verkar vi i alla fall ha fått napp i vårat letande efter större boende. Genom bostadskön har det kommit ut en lägenhet i samma hus som vi redan bor i, en trea på 84 kvadratmeter med helt okej hyra. Och vi ligger dessutom på första plats för den lägenheten, vilket ju bara är positivt. Vi får vänta till december för att gå på lägenhetsvisning, men det känns som att det ska ganska mycket till för att vi ska tacka nej till lägenheten. Den har precis den yta och hyra som vi är på jakt efter och det generöst när det kommer till förvaringsutrymmen. Dessutom bor vi gärna kvar i Bagarmossen, eftersom vi trivs oerhört bra här.
Jag var först lite tveksam till att “offra” 21 år i bostadskön för en lägenhet i Bagarmossen, men efter att ha tittat på lite statistik för förmedlade lägenheter i området har jag förstått att väntetiden är upp till åtminstone 16 år för en lägenhet här. Så då känns det inte så farligt att förbruka den egna kötiden för en sådan lägenhet.
Även inom Bagarmossen finns ju “bättre” och “sämre” områden – och detta är ju de “bättre” delarna av Bagarmossen. Det bara drygt 100 meter till centrum och tunnelbanan och ett väldigt lugnt området, där vi trivts väldigt bra. Så vi har bestämt att gå på visningen och det mesta pekar på att vi kommer tacka ja till den. Jag misstänker att lägenheten påminner mycket om den vi har och planritningarna ser väldigt bra ut när vi tittat på dem.

Sen måste ju sägas att själva det praktiska i att flytta inte är något jag helhjärtat ser fram emot. Det är ett jäkla fläng att flytta saker och att sedan flyttstäda den gamla lägenheten. Hur vi löser det hela återstår att se, men mycket lutar att anlita en flyttfirma som får sköta både flytt och städning. Det kostar visserligen en slant, men det känns som att kommer vara värt det hela i slutändan. Vi kommer ändå ha en hel del att göra när det kommer till att packa upp och får allt på plats i den nya lägenheten.
Men mentalt har vi redan flyttat in i den större lägenheten och börjat planera ur det kommer se ut där – vilket väl tyder på hur mycket vi ändå ser fram emot att faktiskt få ett större boende.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: